Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 09:46

Μεσσηνία: Μαθητές χάρηκαν τον Ταΰγετο και διδάχτηκαν από αυτόν

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μαθητές χάρηκαν τον Ταΰγετο και διδάχτηκαν από αυτόν

 

 

Το πρόγραμμα «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου» άνοιξε και φέτος την αγκαλιά του ενώνοντας δύο μαθητικές ομάδες, του Δημοτικού Σχολείου Ασπροχώματος (Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις) και του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων (ΣΤ΄τάξη).

Τα δύο σχολεία σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας διοργάνωσαν εξόρμηση στον Ταΰγετο την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, με στόχο αφενός οι μαθητές να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες γωνιές του Ταϋγέτου, αφετέρου να γνωριστούν μεταξύ τους με βιωματικές δράσεις και κοινές εξερευνήσεις, αποδεικνύοντας ότι αυτό που μας ενώνει είναι η διαφορετικότητά μας.

Στον «Εκπαιδευτικό Ταΰγετο» τα ερεθίσματα και οι δυνατότητες δεν σταματούν. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν καταρχάς όλοι μαζί τη θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου από τον Αγ. Σώστη συνθέτοντας ποιήματα. Ενημερώθηκαν για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μαραθόλακας. Αφηγήθηκαν την ιστορία του Λιθωμένου Φιδιόύ στο Φαράγγι του Νέδοντα. Περπάτησαν στο μονοπάτι των καραβανιών του Ταϋγέτου από το Χάνι του Λαγού προς την Ι.Μ. Βελανιδιάς και στάθηκαν κάτω από το πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι του Αγ. Πολυκάρπου φτιάχνοντας και τις δικές τους «γέφυρες».

Η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίας είχαν φροντίσει ώστε η διαμονή στο χωριό να μείνει αξέχαστη για όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα - οι οποίοι κάθισαν στο γραφικό καφενείο της Αρτεμισίας, έπαιξαν στην πλατεία και ξεσήκωσαν με το τουμπερλέκι τους τα καλντερίμια του χωριού. Επίσης, «ζωντάνεψαν» το ιστορικό σχολείο της Αρτεμισίας με τις παιδικές φωνές που αντήχησαν ξανά χώρο, ξεχώρισαν τους αγαπημένους τους πίνακες στην ανεκτίμητης λαογραφικής αξίας Συλλογή Πουλουπάτη που εκτίθεται μόνιμα στο σχολείο και διδάχθηκαν μέσα στις αίθουσες του σχολείου διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το βουνό από το ΚΠΕ Καλαμάτας. Προσανατολίστηκαν και ενημερώθηκαν για τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου,  ανακάλυψαν τον διατηρητέο υδροκίνητο νερόμυλο - ελαιουργείο στην τοποθεσία «Κουτσομύλι» Αρτεμισίας και ολοκλήρωσαν την πεζοπορία τους στο σκεπασμένο με πλατανόφυλλα φυσικό πάρκο της Λουσίνας.

Εκεί δάσκαλοι και παιδιά ένωσαν τα χέρια και έκλεισαν μέσα στον κύκλο τους όσα όμορφα είχαν γνωρίσει - και με μάρτυρες τα αιωνόβια πλατάνια επισφράγισαν τη φιλία τους. Η ελευθερία του βουνού, η ομορφιά του φθινοπώρου και η συγκίνηση της ανακάλυψης νέων αλλά διαχρονικών βιωμάτων, χαρακτήρισαν την εξόρμηση αυτή και επαλήθευσαν τον τίτλο του σχετικού προγράμματος επισκέψεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας «Ταΰγετος, με τα μάτια, την ψυχή, το σώμα και τη λογική», στο πλαίσιο του οποίου έγινε και η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το μακροχρόνιο πρόγραμμα «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου» υλοποιείται από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η οποία και διοργανώνει το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ενώ ως πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα απευθύνει διαρκή και ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε κάθε θεσμικό ενδιαφερόμενο φορέα, για την ανάδειξη των εκπαιδευτικών πτυχών του Ταϋγέτου, όπως μπορεί να δει κανείς, μαζί με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος: http://taygetos.sch.gr.


NEWSLETTER