Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 17:15

Διαμαρτύρονται για μολυσματικά απόβλητα Αντικάλαμος και Σπερχογεία

Γράφτηκε από την

Με επιστολή τους 15 κάτοικοι του Αντικαλάμου και της Σπερχογείας (μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπερχογείας) διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Διαμηνύουν μάλιστα ότι δεν θα επιτρέψουν να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και οι περιουσίες τους ή να υπονομεύσουν το μέλλον των παιδιών και του τόπου τους.

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων έχει ως εξής: “Πρόσφατα μάθαμε ότι έχει δημοσιευθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην οποία προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων εντός του νοσοκομείου. Μάλιστα μας προκάλεσε έκπληξη και απορία ότι στη σχετική δημοσίευση στο φύλλο της εφημερίδας "Ελευθερία" της 9ης Νοεμβρίου το έργο τιτλοφορείται «Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας δυναµικότητας 360 κλινών, που ανήκει στην υποκατηγορία Α2 της 6ης οµάδας µε α/α 14, σύµφωνα µε την Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ 21Β’) και βρίσκεται στην Τοπική Ενότητα Αντικαλάµου, Δ.Ε. Καλαµάτας του Δήµου Καλαµάτας, Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου», ώστε να μην γίνεται κατανοητό το περιεχόμενό του από τον κάτοικο της περιοχής και τον αναγνώστη της εφημερίδας.

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτά τα απόβλητα! Αυτά τα απόβλητα είναι ανθρώπινα μέλη από χειρουργεία, είναι αίμα, ούρα και κόπρανα ασθενών, βελόνες, καθετήρες, γάζες, νυστέρια κ.λπ. τα οποία μεταφέρουν όλων των ειδών τις ασθένειες, όπως AIDS και ηπατίτιδα.

Γίνεται συζήτηση δηλαδή, για την εγκατάσταση μιας υγειονομικής βόμβας δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στους χώρους που ζούμε και αναπνέουμε, δίπλα στις εκτάσεις από τις οποίες ζούμε...

- Ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της γης από βλάβη του μηχανήματος.

- Εντονες μυρωδιές και αναθυμιάσεις από το μηχάνημα.

- Μόλυνση του αέρα από την επεξεργασία των μολυσματικών αποβλήτων.

- Μολυσματικά απόβλητα μετά την επεξεργασία θα συγκεντρώνονται σε σωρούς δημιουργώντας έντονες μυρωδιές. Ακόμα και τα αστικά απορρίμματα συλλέγονται κάθε μέρα, πώς είναι δυνατόν να μένουν τα μολυσματικά βδομάδες στο χώρο του νοσοκομείου;

Αυτή θα είναι η καθημερινότητά μας από δω κι εμπρός;

Η ακολουθούμενη αναχρονιστική πρακτική των ιθυνόντων του νοσοκομείου μας δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.

Εως σήμερα αυτά τα άκρως επικίνδυνα απόβλητα τόσο του νοσοκομείου μας, όσο και όλων των νοσοκομείων της χώρας, αποστέλλονταν σε ειδικές μονάδες, που βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές. Ακόμα και εκεί, μέσα στις βιομηχανικές περιοχές, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, οι μονάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί μακριά από άλλες παραγωγικές μονάδες τροφίμων ή ειδών άμεσης κατανάλωσης, προκειμένου να γειτνιάζουν μόνο με βαριά οχλούσες βιομηχανίες. Αυτό δεν είναι τυχαίο!

Αξίζουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση των περιουσιών μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύει το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας”.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Γεώργιος Παπαδόπουλος του Παναγιώτη, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Παναγιώτης Μανωλόπουλος του Φωτίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Ιωάννης Δουλάμης του Χαραλάμπους, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Βασιλική Μανωλοπούλου του Κων/νου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Αθανάσιος Μανωλόπουλος του Παναγιώτη, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Νικόλαος Γιαΐτζόγλου του Παναγιώτη, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Ευάγγελος Παπαμικρούλης του Γεωργίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος του Αντωνίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Ιωάννης Χριστόπουλος του Αντωνίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Ευγενία σύζυγος Παναγιώτη Παπαμικρούλη, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Δημήτριος Κασκούτης του Γεωργίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Παναγιώτης Παπαμικρούλης του Πέτρου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Παναγιώτης Περρωτής, κάτοικος Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας (είναι ο πρόεδρος της Τ.Κ.). Κωνσταντίνος Κασκούτης του Γεωργίου, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας. Δημήτριος Βεργόπουλος του Παναγιώτη, κάτοικος Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας.