Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 14:11

Καταγγέλλουν καύση σκουπιδιών στα Ριτσά της Καρδαμύλης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καταγγέλλουν καύση σκουπιδιών στα Ριτσά της Καρδαμύλης

Καύση σκουπιδιών και με ευθύνη του Δήμου Δυτικής Μάνης στα Ριτσά της Καρδαμύλης καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Καθαρή Μάνη”.

Η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Χριστοφιλοπούλου και με φωτογραφίες ενημερώνει για την καύση σκουπιδιών που έγινε τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στην Καρδαμύλη και συγκεκριμένα στην περιοχή Ριτσά, όπου ο δήμος διατηρεί τους γκρι και μπλε κάδους απορριμμάτων.

Χαρακτηριστικά σημειώνει: “Ο σύλλογός μας “Καθαρή Μάνη” ειδοποιήθηκε τη Δευτέρα από κάτοικο της περιοχής ότι μύριζε έντονα όλο το πρωί καιόμενο πλαστικό στο παρακείμενο Γυμνάσιο - Λύκειο Καρδαμύλης, όπου φοιτούν τα παιδιά της. Αμέσως μεταβήκαμε στην περιοχή και διαπιστώσαμε ότι καίγονταν σκουπίδια μαζί με οργανικά και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τις αναθυμιάσεις. Καταγγείλαμε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης και έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες από τον αξιωματικό υπηρεσίας. Την επόμενη ημέρα δεχθήκαμε τηλεφώνημα από κάτοικο του δήμου ότι καίγονται εκ νέου σκουπίδια στην ίδια περιοχή Ριτσά, αυτή τη φορά με παρόντες υπαλλήλους του δήμου. Τον συμβουλέψαμε να το καταγγείλει άμεσα στην Αστυνομία και τελικά οι υπάλληλοι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κλήθηκαν για απολογία. Εδώ και χρόνια είμαστε δυστυχώς μάρτυρες αυτής της αναχρονιστικής, επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και απαράδεκτης για χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου πρακτικής, αυτής της καύσης των σκουπιδιών. Στο δήμο μας παρατηρείται συχνά αυτό το φαινόμενο, αλλά είναι άκρως προκλητικό να γίνεται δίπλα σε οικισμούς και ιδίως όταν υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής σχολεία (Νηπιαγωγείο και Γυμνάσιο - Λύκειο Καρδαμύλης). Προ μηνών είχαμε στείλει εκ νέου διαμαρτυρία στο δήμο, όταν γίναμε μάρτυρες καύσης μικτών απορριμμάτων στου “Πανταζή” Αγίου Δημητρίου.

Από επιστημονικές έρευνες γνωρίζουμε ότι η καύση των απορριμμάτων ελευθερώνει διοξίνες και άλλα τοξικά αέρια, τα οποία δημιουργούν καρκινογενέσεις, αναπνευστικά προβλήματα, επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μόλυνση των υδάτων κ.λπ. Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να σταματήσει την καύση των σκουπιδιών και να εκπαιδεύσει τους κατοίκους να διαχωρίζουν σωστά τα απορρίμματά τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εμείς θα είμαστε αρωγοί προς αυτή την κατεύθυνση, διαφορετικά θα καταγγέλλουμε πρακτικές που υποσκάπτουν το μέλλον των παιδιών μας, την υγεία των υπαλλήλων καθαριότητας, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής μας και του πλανήτη μας”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER