Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 08:29

XPRIZE: Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα για την χαρτογράφηση του πυθμένα του Μεσσηνιακού Κόλπου

Γράφτηκε από τον

 

Ενθουσιασμένοι από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία αναχωρούν για τις πατρίδες τους οι ξένοι επιστήμονες, μέλη των ομάδων που έλαβαν μέρος τους δύο τελευταίους μήνες στο επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery XPRIZE στον Μεσσηνιακό Κόλπο και το οποίο αφορούσε τη λεπτομερή χαρτογράφηση μιας περιοχής 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων του πυθμένα της θάλασσας.

“Θα έρθουμε ξανά στην Καλαμάτα, για διακοπές αλλά και για να χαιρετήσουμε εκ νέου τους καινούργιους μας φίλους εδώ, που είναι πάρα πολλοί” σημείωσε χαρακτηριστικά η επιστημονικά υπεύθυνη του πειράματος καθηγήτρια Τζότικα Βιρμάνι, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η ξένη επιστήμονας βρέθηκε στο Δημαρχείο προκειμένου να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, αλλά και τους Καλαματιανούς γενικότερα, για την αγάπη και τη ζεστασιά με την οποία περιέβαλαν τα μέλη των συνολικά 5 ομάδων που μετείχαν στο πείραμα, επιστήμονες από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

“Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το έπαθλο των 7.000.000 δολαρίων θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019” πρόσθεσε η Τζότικα Βιρμάνι, επισημαίνοντας τη σημαντική συνεργασία των ξένων επιστημόνων με το Ινστιτούτο “Δημόκριτος”, καθώς και το “Singularity University Greece”. Τόνισε δε ότι “ο χάρτης που έχουμε για τον πυθμένα στα ανοιχτά των ακτών της Μεσσηνίας είναι ένα εξαιρετικό πεδίο δοκιμών, ένα από τα δύο στον κόσμο, για δοκιμές όχι μόνο του εξοπλισμού των ομάδων που αγωνίστηκαν, αλλά και κάθε είδους τεχνολογίας χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας”.

Καταλήγοντας, η ξένη επιστήμονας γνωστοποίησε ότι ήδη τα μέλη από τις 5 ομάδες που διαγωνίστηκαν δηλώνουν ότι επιθυμούν να επανέλθουν στην Καλαμάτα και να κάνουν επιπλέον δοκιμές στις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει: «Γι' αυτό το λόγο λέω ότι είναι απλώς η αρχή αυτό που κάναμε στην Καλαμάτα. Σας ευχαριστώ όλους πολύ».

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας επισήμανε ότι μέσα από το συγκεκριμένο, παγκόσμιου επιπέδου πείραμα προβλήθηκε η Καλαμάτα και η Μεσσηνία σε όλον τον κόσμο, εξέφρασε δε ευχαριστίες στον “Δημόκριτο” γι’ αυτή την “πρώτη μεγάλη συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας για μια διεθνούς εμβέλειας προσπάθεια”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από τη δημοτική αρχή να συνδράμει τον “Δημόκριτο”, θυμίζοντας ότι το παράρτημα του Ινστιτούτου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σύντομα θα φιλοξενηθεί στο Ζουμπούλειο διατηρητέο, μετά τη μετακίνηση από αυτό του Τομέα Χορού στο Μέγαρο Χορού.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βεργόπουλος -που αποτέλεσε τον σύνδεσμο μεταξύ των 5 ομάδων και του Δήμου Καλαμάτας- σημείωσε ότι τους δύο μήνες που διήρκεσε το πείραμα επισκέφθηκαν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πάνω από 200 επιστήμονες, παρατηρώντας ότι “αυτή η παγκόσμια διαφήμιση που έλαβε η πόλη μας ήταν πάρα πολύ σημαντική, όπως και το οικονομικό αποτύπωμα του διαγωνισμού, καθώς γι’ αυτούς τους δύο μήνες υπολογίζουμε ότι δαπανήθηκαν περίπου 250.000 ευρώ, εκτός τουριστικής περιόδου, σε είδη εστίασης, διαμονή, στις ενοικιάσεις οχημάτων, σκαφών και όλου του εξοπλισμού”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παρουσία όλων αυτών των επιστημονικών ομάδων “ανέδειξε το ενδιαφέρον η Καλαμάτα να μετατραπεί σε ένα κέντρο θαλάσσιων δοκιμών, γιατί διαθέτει καταπληκτικό κλίμα, αλλά και τις υποδομές, ώστε από όλο τον κόσμο να έρχονται ερευνητικές ομάδες εδώ και να τεστάρουν την τεχνολογία τους, αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να βρεθεί αντίστοιχο κλίμα”.

Β.Γ.Μ.