Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:24

Ο "Ευκλής" στη Μάνη

Γράφτηκε από την

Στη Μεσσηνιακή Μάνη βρέθηκαν οι φυσιολάτρες του ''Ευκλή'' την περασμένη Κυριακή, ενώ στις 27 του μήνα προγραμματίζουν την κοπή της πίτας τους για το 2019 στη Μονή Ελωνας στον Πάρνωνα.

Οπως γράφει η Ιωάννα Ευσταθίου μέλος του “Ευκλή” για την πρόσφατη εξόρμηση: “Την περασμένη Κυριακή (13 Ιανουαρίου) τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' ξεκινήσαμε με σκοπό να κατηφορίσουμε το παλιό καλντερίμι, που ένωνε το χωριό Θαλάμες στη Μεσσηνιακή Μάνη, με την Τραχήλα, τον παραθαλάσσιο οικισμό 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας.

Με πολλή χαρά, μια και ο καιρός μας χαμογελούσε, φτάσαμε στις Θαλάμες, στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια.
Στα πόδια μας ο Μεσσηνιακός Κόλπος με τις δαντελωτές παραλίες του. Οι κορυφογραμμές του Ταϋγέτου φωτογραφίζονται στην αγκαλιά του.

Το καλντερίμι στενεύει και το πετρώδες έδαφος δυσχεραίνει λίγο την κάθοδο. Ομως ο υπέροχος καιρός και η θέα της θάλασσας μας εξασφαλίζουν μοναδική εμπειρία. Είμαστε λίγα μέτρα από την υπέροχη Τραχήλα. Κατηφορίζουμε στον οικισμό και οι πρώτες εντυπώσεις εξαιρετικές. Η δημιουργία τουριστικών υποδομών δέθηκε με την υψηλή διατήρηση της αυθεντικότητας του χωριού. Πυργόσπιτα και κρυμμένα ξωκκλήσια.

Η γοητεία της Μάνης, γη από πέτρα, λιτή, αλλά απέραντα φιλόξενη, με σκληρά ορεινά τοπία πάνω από όρμους που μάχονται με πείσμα τους ανέμους. Γέμισε η ψυχή μας ομορφιά... και έτσι δικαιολογείται γιατί για μεγάλο διάστημα το όνομα "Μάνη" αποτελούσε συνώνυμο της ελευθερίας, αφού παρέμεινε πάντα ελεύθερη από κατακτητές και διατήρησε αναλλοίωτα τα ήθη και τις παραδόσεις της κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της”.

Η κ. Ευσταθίου αναφέρεται και στη συμβολή των Δημητρίου Τσεκουρά και Σπύρου Κάραλη στην παραπάνω εξόρμηση.

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της 27ης Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 27210 84844 και 6974-252234.