Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 07:56

Μεσσηνία: Πρόστιμα - “χάδια” σε πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από τον

 

Τα... συνήθη πρόστιμα της χρονιάς, αυτά από τους ελέγχους του περασμένου χρόνου, της ελαιοκομικής περιόδου 2017 - 2018, σε 3 πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Τα πρόστιμα, όμως, είναι “για τα μάτια του κόσμου”, καθώς δεν βελτιώνουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι πολίτες του νομού από το νέφος και τη δυσοσμία των μονάδων αυτών.

Ειδικότερα, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε καθεμία από τις ακόλουθες εταιρείες: α) Στην εταιρεία “Οιχαλία Ε.Π.Ε.” για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, β) στην εταιρεία “Οικοενέργεια Α.Ε.” για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά και γ) στην εταιρεία “Πυρήνας Α.Ε.” για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στο Τ.∆. Σπερχογείας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, και στις τρεις περιπτώσεις “διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων εκπομπής σωματιδιακών ρύπων (ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια - σκόνη) όπως αυτά μετρήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9096:2003 (outstack filtration) από τη διαπιστευμένη κατά ΕΣΥ∆ εταιρεία “Envirometrics ΕΠΕ”, ανάδοχο δυνάμει της από 29.12.2017 (Α∆Α: 6ΞΕΨ7Λ1-Λ66) σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την παροχή υπηρεσιών διενέργειας μετρήσεων εκπομπών αερίων ρύπων στα καμιναέρια των πυρηνελαιουργείων της Π.Ε. Μεσσηνίας”.

Για τις δύο πρώτες εταιρείες αναφέρεται ότι “δεν προσκομίσθηκαν αποτελέσματα παρακολούθησης αερίων εκπομπών”, ενώ γενικά επισημαίνεται πως “τα ανωτέρω συνιστούν παράβαση των εγκεκριμένων όρων, γεγονός που συνιστά και ρύπανση του περιβάλλοντος (υπέρβαση οριακών τιμών) κατά τα οριζόμενα του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”.

Ακόμα, σημειώνεται ότι ο φάκελος της καθεμιάς υπόθεσης διαβιβάζεται: α) Για “να ενημερωθούν οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υ.Π.Ε.Ν., της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του υπουργείου Υγείας στα πλαίσια εξέτασης της επάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και των υφιστάμενων τεχνολογιών αντιρύπανσης για τον κλάδο των πυρηνελαιουργείων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων”. β) Στον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαµάτας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 & 28 του Ν.1650/1986 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν. 4042/2012”.

Οι αυτοψίες του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έγιναν στις 12, 13 και 14 Μαρτίου του 2018, ενώ λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών οι εισηγήσεις του κλιμακίου προς τον περιφερειάρχη για τα πρόστιμα εστάλησαν τις τελευταίες μέρες του περασμένου χρόνου.

Γ.Σ.