Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 08:46

Συνεχίζονται οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την
Συνεχίζονται οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο

 

Mέχρι και σήμερα θα βρίσκονται στα χωριά του Ταϋγέτου οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ που κλήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας, για να μελετήσουν τις κατολισθήσεις στους δημοτικούς δρόμους και το φαινόμενο του ερπυσμού που προκάλεσε ζημιές και σε σπίτια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ύστερα από την πρώτη πληροφόρηση από τους γεωλόγους, θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, για τις συνέπειες της τελευταίας κακοκαιρίας και ιδιαίτερα για τις ευθύνες που προκύπτουν στο θέμα συντήρησης του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Συντήρησης Υποδομών και Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Γιάννη Μπάκα (ο δήμαρχος απουσίαζε για λόγους υγείας), του γ.γ. Βασίλη Χαντζή, του Αν. γενικού διευθυντή και διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και του εκπροσώπου της ΤΚ Αλαγονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν χάρτες και άλλο απεικονιστικό υλικό της περιοχής του Ταϋγέτου στο κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Επιπλέον, έγινε από πλευράς δήμου επισήμανση των σημείων όπου έχουν παρουσιασθεί προβλήματα, λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων, στη δημοτική και αγροτική οδοποιΐα, καθώς και σε οικίες και άλλα κτίσματα.

Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ αποτελείται από τους γεωλόγους Παναγιώτη Πάσχο και Διονύση Παπανίκο, από την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου (έδρα: Πρέβεζα), που ασχολούνται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ήλθε στην Καλαμάτα κατόπιν αιτήματος του δημάρχου στις 17 Ιανουαρίου προς το  γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ενεργοποίησε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και του ΙΓΜΕ.

Σκοπός του κλιμακίου είναι η επιτόπια εξέταση των κατολισθητικών φαινομένων, προκειμένου τα μέλη του να συντάξουν έκθεση στην οποίαν θα περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα, θα αναφέρουν σε ποιες οικίες παρατηρούνται εδαφικές αστοχίες, καθώς και τις παρεμβάσεις στη δημοτική και αγροτική οδοποιΐα κ.λπ., που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων. Οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ επισκέφθηκαν την Τρίτη την ΤΚ Λαδά, συνέχισαν τις επισκοπήσεις τους χθες και τις ολοκληρώνουν σήμερα.
Επισημαίνεται, σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο και λαμβανομένων υπόψη των καιρικών συνθηκών, προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε κάθε Τοπική Κοινότητα, μέσω παρεμβάσεων προσωρινού χαρακτήρα (π.χ. επιχώματα σε σημεία καθιζήσεων), ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός κανενός χωριού στην περιοχή Αλαγονίας. Για το λόγο αυτό υφίσταται δημοτική εργολαβία ύψους 60.000 ευρώ.


NEWSLETTER