Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 15:11

Διευθέτηση ομβρίων προτείνει το ΙΓΜΕ για Αλαγονία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διευθέτηση ομβρίων προτείνει το ΙΓΜΕ για Αλαγονία

Καθοριστικός παράγοντας προστασίας και αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων είναι η διευθέτηση των ομβρίων” τονίζει το ΙΓΜΕ, η περιφερειακή μονάδα Ηπείρου (με έδρα στην Πρέβεζα), στην έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αλαγονίας. Επισημαίνει πως τα φαινόμενα οφείλονται στις ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, στη μορφολογία, στον όγκο του νερού από τις βροχοπτώσεις και το δίκτυο απορροής ομβρίων.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της έκθεσης που υπογράφουν οι γεωλόγοι Παναγιώτης Πάσχος και Διονύσιος Παπανίκος, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

Τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Δυτικού Ταϋγέτου οφείλονται στις ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, όπως ο μεγάλου πάχους αποσαθρωμένος εδαφικός μανδύας, τη μορφολογία, την απότομη αύξηση των βροχοπτώσεων και του όγκου νερού, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και κατά συνέπεια την έλλειψη επαρκούς φροντίδας του δικτύου απορροής ομβρίων. Ανάλογα φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται και στο μέλλον όσο οι συνθήκες που τα δημιουργούν, θα υφίστανται. Καθοριστικός παράγοντας προστασίας και αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων είναι η διευθέτηση των ομβρίων. Αρχίζοντας από το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο η κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων με χαμηλό τοίχο ποδός 30 – 60 εκ. και αρκετά τεχνικά (οχετοί ομβρίων) προς τους φυσικούς αποδέκτες είναι κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τους οικισμούς και τις υποδομές των δικτύων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Μαχαλά, όπου ο δρόμος στην έξοδό του προς Νέδουσα συγκεντρώνει τις επιφανειακές απορροές και τις κατευθύνει προς τον οικισμό. Οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο οδόστρωμα του δρόμου από Μαχαλά προς Νέδουσα είναι συνέπεια αυτών των συνθηκών. Η κατανόηση του μηχανισμού εκδήλωσης των κατολισθητικών φαινομένων αποτελεί τον οδηγό για τη λήψη αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών τους”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER