Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 07:51

Costa Navarino: Στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τη Θάλασσα οι επιπτώσεις από εξορύξεις

Γράφτηκε από την

 

Οι προκλήσεις που θέτουν οι εξορύξεις και η ανάγκη αποτροπής επιβλαβών για το περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες, θα αποτελέσουν θέμα ειδικής συνεδρίας στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, που άρχισε στην Costa Navarino χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Στη συνδιάσκεψη, που αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, περισσότεροι από 200 επιστήμονες, ειδικοί, εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα, κρατικών αλλά και μη κυβερνητικών φορέων από περίπου 40 χώρες, συζητούν το μέλλον των θαλασσών.

Ειδικότερα, θα συζητηθεί η ανάγκη για περιορισμό των επιπτώσεων της ναυτιλίας στα κητώδη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, η οποία είναι μία από τις θάλασσες με τη μεγαλύτερη κίνηση πλοίων παγκοσμίως. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρώτης ταυτόχρονης παμμεσογειακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018 (στο πλαίσιο της έρευνας «ACCOBAMS Survey Initiative») για την καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών στη Μεσόγειο.

Τέλος, μία άλλη ενδιαφέρουσα συνεδρία είναι αφιερωμένη στη βακίτα, το πιο απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στον κόσμο που αποτελεί το παράπλευρο θύμα της παράνομης αλιείας.

Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία πραγματοποιείται στην Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί την ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Μία περιοχή που φιλοξενεί ορισμένα από τα πλέον παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων όμως απειλούνται με εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, πέραν των “περαστικών” ειδών, στα νερά της Ελλάδας ζουν μόνιμα εννέα θαλάσσια θηλαστικά, η πτεροφάλαινα, η μεσογειακή φώκια -ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της οποίας εντοπίζεται στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη χώρα μας-, ο φυσητήρας, ο ζιφιός, το σταχτοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, καθώς και η μικροσκοπική φώκαινα που ζει αποκλειστικά στα νερά της Θράκης.

(Φωτογραφία: Frédéric Bassemayousse/ WWF)