Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 17:20

Ερευνητικό γεωαρχαιολογικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κεφαλλονιά

Γράφτηκε από την
Ερευνητικό γεωαρχαιολογικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κεφαλλονιά

Ερευνητικό γεωαρχαιολογικό πρόγραμμα διενεργεί στην Κεφαλλονιά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών.

Το εν λόγω πρόγραμμα, που άρχισε το 2017 και έχει πενταετή διάρκεια, αφορά έρευνες τόσο στην ξηρά, όσο και υποθαλάσσιες, οι οποίες γίνονται στην παράκτια ζώνη Συκιά – Σκάλα - Λουρδάτα Κεφαλλονιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπεύθυνη για το οποίο είναι η επίκουρη καθηγήτρια Ευγενία Γιαννούλη, στον τομέα Προϊστορική Αρχαιολογία: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο Αιγαίο την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούλιο οι ακόλουθες εργασίες:

1. Συνέχιση της γεωμορφολογικής έρευνας πεδίου με αντικείμενο έργου: α: Τις θαλάσσιες επιφάνειες ισοπέδωσης και τις συνοδευτικές γεωμορφές στην περιοχή της έρευνας, β: Τον έλεγχο των ανυψωμένων και βυθισμένων γεωμορφών κατά μήκος της ακτής που συνδέονται με παλαιότερα επίπεδα θάλασσας στην περιοχή της έρευνας.

2. Διεξαγωγή δειγματοληπτικών ανασκαφικών τομών: α: Δειγματοληπτικές τομές σε σπηλαιοπεριβάλλοντα της παράκτιας χέρσου, β: Δειγματοληπτικές τομές στην περιοχή νότια του Πόρου.

3. Επισκόπηση εκ νέου της λοιπής εκτάσεως μεταξύ των ορίων της υπό έρευνας παράκτιας ζώνης Συκιά – Λουρδάτα.


NEWSLETTER