Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 09:02

Με ρυθμούς χελώνας η εξέταση ενστάσεων για τα δασικά

Γράφτηκε από τον
Με ρυθμούς χελώνας η εξέταση ενστάσεων για τα δασικά

 

Ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς η εκδίκαση των 14.500 ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, διαδικασία που ήταν να αρχίσει από τους πρώτους μήνες του 2018.

Με τους ρυθμούς αυτούς “δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η διαδικασία της εκδίκασης των χιλιάδων ενστάσεων”, όπως μας επεσήμανε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Δασών, έχουν ξεκινήσει όλες οι επιτροπές, που είναι  4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο. Η 1η επιτροπή εξετάζει ενστάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασονομείου Μεσσήνης. Η 2η ενστάσεις αρμοδιότητας των Δασονομείων Αλαγονίας, Μελιγαλά και του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η 3η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Καλαμάτας και η 4η αρμοδιότητας του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας. Η τελευταία αυτή επιτροπή πρέπει να εκδικάσει συνολικά 7.500 ενστάσεις, παραπάνω, δηλαδή, από τις μισές της Μεσσηνίας, γιατί πέρα από αυτές της Τριφυλίας της ανατέθηκαν και κείνες της Πυλίας.

Η επιτροπή της Κυπαρισσίας έχει κάνει 3 συνεδριάσεις και έχει εξετάσει πάνω από 100 ενστάσεις, της Μεσσήνης 2 συνεδριάσεις και έχει εξετάσει πάνω από 40 και της Καλαμάτας έχουν κάνει από μία συνεδρίαση και έχουν εξετάσει 40 ενστάσεις.

Για όλες αυτές τις ενστάσεις χρειάζονται εισηγήσεις και φάκελοι στις επιτροπές από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών δεν είναι τακτικές, γιατί τη μία φορά μπορεί να έχει δουλειά ο πρόεδρος και την άλλη ο δικηγόρος που είναι απαραίτητος στις συνεδριάσεις.

Οπως πληροφορηθήκαμε, στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν χρειάστηκε να γίνουν αυτοψίες, ενώ το 50% των ενστάσεων που εξετάστηκαν, έγινε αποδεκτό. Κυρίως αυτές που αφορούν μικρά τμήματα και λωρίδες -και αυτό πιθανόν να οφείλεται σε σφάλματα στη μετατροπή από αεροφωτογραφίες σε ορθοφωτοχάρτες.

Ενας ακόμα λόγος καθυστέρησης είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει μετά την εκδίκαση και την έκδοση απόφασης. Η επιτροπή θα πρέπει ηλεκτρονικά να περάσει τις αλλαγές και να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, να γράψει πρακτικά και οι αποφάσεις να αναρτηθούν στη “Διαύγεια”. Ακόμα, πριν την εκδίκαση πρέπει να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι εντός 10 ημερών να πουν τις απόψεις τους, να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ κάποιος μπορεί να φέρει και μάρτυρες να καταθέσουν.

Γ.Σ.


NEWSLETTER