Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 09:21

Στο πόδι η Καλλιρρόη για τα απορρίμματα - Μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ στήνουν εργοτάξιο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Την εναντίωσή τους στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, “προστατεύοντας την υγεία των δημοτών και το περιβάλλον”, τόνισαν ομόφωνα για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής αυτής στο Δήμο Οιχαλίας.

Οι εργασίες προεκλογικού χαρακτήρα ξεκίνησαν χθες στην Καλλιρρόη, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την ανάδοχο εταιρεία, 6 ημέρες πριν από τις εκλογές, στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, από τον διαγωνισμό της Περιφέρειας.


Αναλυτικά:

Εργασίες προεκλογικά από ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη

Εργασίες προεκλογικού χαρακτήρα ξεκίνησαν χθες στην Καλλιρρόη, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την ανάδοχο εταιρεία, 6 ημέρες πριν από τις εκλογές, στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, από τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νίκος Ντονάς ξεκαθάρισε στην “Ε” ότι πρόκειται για πρόδρομες εργασίες και όχι για έναρξη έργου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις για τις άλλες δύο μονάδες στην Αρκαδία και τη Λακωνία.

Κάτοικοι της Καλλιρρόης που βλέποντας τα μηχανήματα εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την αντίδρασή τους στην υλοποίηση του έργου, επεσήμαναν πως το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες κι εκτίμησαν ότι πρόκειται για προεκλογική φιέστα της περιφερειακής αρχής.

Στο χώρο που προβλέπεται να φτιαχθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ο ΧΥΤΥ, δύο μηχανήματα (JCB και τσάπα) καθάριζαν το χώρο, ξερίζωναν ελιές και ένα φορτηγό μετέφερε τα υλικά σε χώρο δίπλα στον εθνικό δρόμο Τσακώνας - Καλού Νερού.

Ειδικότερα, στο χώρο όπου γίνονταν οι εργασίες, ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Νίκος Ντονάς δήλωσε ότι “ήρθαμε στο αδειοδοτημένο οικόπεδο που έχουμε αποκτήσει, για να κάνουμε πρόδρομες εργασίες και να εγκαταστήσουμε το εργοτάξιο με την προοπτική της έναρξης ισχύος της σύμβασης”. Ξεκαθάρισε πως “η ισχύς της σύμβασης θα δοθεί από την Περιφέρεια, όταν θα ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις”.

Στην Καλλιρρόη, όπου υπήρχε κλίμα αντίδρασης και αγανάκτησης, ο Δημήτρης Καπόπουλος από τη Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων των χωριών της περιοχής, παρατήρησε ότι “είναι η επόμενη προεκλογική κίνηση της περιφερειακής αρχής μετά την τοποθέτηση της ταμπέλας”. Εκανε λόγο για γκρέμισμα παλιών κτισμάτων με τσιμεντόλιθους και καθαρισμό του χώρου και για μεταφορά και εναπόθεση των παλιών οικοδομικών υλικών σε “χώρο δίπλα στον εθνικό δρόμο, για τα οποία δεν υπάρχει αδειοδότηση”. Σημείωσε πως “η όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα με την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων 300 σελίδων”. Κι ενημέρωσε ότι ενώ η τροποποίηση θα έπρεπε να έχει πάει στους δήμους της Περιφέρειας, τα Δημοτικά και τα Τοπικά Συμβούλια έχουν παντελή άγνοια, δεν έχουν πάρει τη μελέτη και δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση κι ενημέρωση, όπως προβλέπεται από το νόμο. Επέμεινε ότι “είναι μία καθαρά προεκλογική φιέστα και τίποτα παραπάνω” και παρατήρησε πως “ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι μιλάμε για ΧΥΤΥ, όχι για ένα εργοστάσιο τύπου Σουηδίας, με τελείως αναχρονιστική και μη προβλεπόμενη στην Ευρώπη διαδικασία. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

 

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης Χρήστος Αλεξόπουλος είπε ότι “οι εργασίες είναι για τα μάτια του κόσμου, πιθανόν να είναι και παράνομες” και σημείωσε: “Είναι προεκλογική φιέστα, απλά είναι απαράδεκτοι και γελοιοποιούνται. Θα κάνουμε τα πάντα να το αποτρέψουμε. Είναι καθαρά προεκλογικό, προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να πάρουν ψήφους”.

Η Σοφία Πάσουλα που κατάγεται κι έχει κτήμα στην περιοχή (κοντά στο χώρο που προβλέπεται η μονάδα) παρατήρησε ότι “δεν μπορούν να κάνουν τέτοια έργα, είναι γη υψηλής παραγωγικότητας”. Και αναφερόμενη στο ιστορικό του έργου, είπε πως “η μία απάτη διαδεχόταν την άλλη. Νιώθω αδικημένη ως πολίτης, ζούμε σε μια χώρα που δεν επικρατεί το δίκιο, έχω απογοητευτεί. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος να γίνει κάτι, γιατί τόσοι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν ζωή, να αλλάξουν τόπο”. Εκτίμησε ότι αυτό το έργο δεν αφορά μόνο την Καλλιρρόη, αλλά τους πάντες στο νομό, για τα έξοδα που θα κληθούν να πληρώσουν. Θα το δουν, όταν θα αυξηθούν τα τέλη του για να πλουτίζει μια εταιρεία και όσοι θα έχουν συμφέρον”.

Αγανακτισμένος ο μπαρμπα-Γιάννης Αλεξόπουλος σημείωσε ότι “τους γράφουμε όλους, γιατί μας έχουν γραμμένους, Σαμαράδες, Βενιζέληδες, Συριζαίους, μας κορόιδεψαν. Ο Τατούλης είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της περιοχής μαζί με το Ντινάκι. Ντροπή σας κύριοι, να ντρέπεστε όλοι”. Αντέδρασε έντονα, γιατί θέλουν να φέρουν το σκουπιδοεργοστάσιο και αναρωτήθηκε “θέλουν να φύγουμε από τα σπίτια μας, από το χωριό μας;”. Τέλος, επέκρινε το γεγονός ότι έκαναν “και μια επιτροπή με τον Φλαμπουράρη. Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα”.

Ο Δημήτρης Γκότσης παρατήρησε ότι “δεν ρωτήθηκε το χωριό για το αίσχος που πάνε να κάνουν”. Παρατήρησε ότι “είναι παραγωγικός ο ελαιώνας που φτιάχνουν τη μονάδα. Από το λίγο λάδι που πουλάμε, ζούμε”. Κλείνοντας, με αγανάκτηση επεσήμανε: “Ντροπή τους, μας κοροϊδεύουν όλοι τους, ντρέπομαι”.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής

Την εναντίωσή τους στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, “προστατεύοντας την υγεία των δημοτών και το περιβάλλον”, τόνισαν ομόφωνα για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής αυτής στο Δήμο Οιχαλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, “μήνυμα αντίστασης έδωσε σήμερα σύσσωμη η τοπική κοινωνία, μέσω των εκπροσώπων της (Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας, Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) της Καλλιρρόης, περιφερειακού συμβούλου, δημοτικών συμβούλων του Δήμου Οιχαλίας, υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων παρατάξεων, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, καθώς και απλών δημοτών του Δήμου Οιχαλίας). Στους παρευρεθέντες έγινε ενημέρωση που αφορούσε την όλη μέχρι σήμερα εξέλιξη του σοβαρού προβλήματος που δημιουργείται από την προτεινόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στη θέση “Ονι” της Καλλιρρόης, καθώς επίσης και ενημέρωση που αφορούσε τις τελευταίες αλλαγές της ΜΠΕ και τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά την πρόταση τροποποίησης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου “Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ολοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους εναντιώθηκαν στην υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θεωρώντας επιπρόσθετα ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα τελείως ακατάλληλη για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή. Μετά την περαίωση της ενημέρωσης και της γενόμενης συζήτησης ψηφίστηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Σήμερα 19 Μαΐου 2019, οι Συντονιστικές Επιτροπές των Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης (Ελαιώνας), οι παρευρεθέντες: περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και οι παρευρεθέντες δημότες της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών που συγκεντρωθήκαμε στο Κοινοτικό Γραφείο Καλλιρρόης για ενημέρωση η οποία αφορούσε την εξαγγελλόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στη θέση “Ονι” της Καλλιρρόης: Ψηφίζουμε ομόφωνα την εναντίωσή μας στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στον παραγωγικό αυτό τόπο προστατεύοντας την υγεία των δημοτών και το περιβάλλον”.