Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 20:02

Διετής επιστημονική έρευνα στον Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Διετής επιστημονική έρευνα στον Μεσσηνιακό Κόλπο

 

Διετής επιστημονική έρευνα, με χρηματοδότηση από το Βρετανικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος, θα διενεργηθεί φέτος και τον επόμενο χρόνο στον Μεσσηνιακό Κόλπο και σε άλλες περιοχές του νομού μας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας για τη χελώνα καρέτα-καρέτα. Ανάλογη έρευνα είχε διενεργηθεί και τη διετία 2017 - 2018.

Υπεύθυνη για τη διενέργεια της έρευνας, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση με την οποία δίνει την έγκρισή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η Γκέιλ Σόφιλντ - Κατσελίδη, λέκτορας του Queen’s Mary University of London.

Τα μέρη στα οποία θα υλοποιηθεί η συνέχεια της έρευνας “εντοπίζονται και πάλι στη Νότια και Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα: Λακωνικό Κόλπο (ευρύτερη περιοχή του Γυθείου), Μεσσηνιακό Κόλπο, Ακτές δυτικής Πελοποννήσου (Μεθώνη, Καλόγρια και Λιμνοθάλασσα Καλογερά), Ζάκυνθο (νότιες, δυτικές και ανατολικές ακτές), νότια Κεφαλονιά, Πατραϊκό Κόλπο και Μεσολόγγι”.

Οπως σημειώνεται, ειδικότερα, “θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης της συγκεκριμένης έρευνας μέσα από ερευνητικά κονδύλια, με σχετική πρόταση χρηματοδότησης από το Natural Environment Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Στα πλαίσια της δράσης της ομάδας των επιστημόνων, σύμφωνα με την απόφαση, “η έρευνα των θαλασσίων χελωνών θα πραγματοποιηθεί μέσα στη θάλασσα και ειδικότερα με τη χρήση αναδυόμενων και μη παρεμβατικών τεχνολογιών, όπως με χρήση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAV) και φωτοαναγνώρισης”.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξελίσσεται το ίδιο χρονικό διάστημα και ανάλογη έρευνα από τον Σύλλογο “Αρχέλων” “για όλους τους βιότοπους αναπαραγωγής και διατροφής/διαχείμασης των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα”.


NEWSLETTER