Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 07:47

Ακαθάριστα οικόπεδα, χωματερές και αδιάβατοι δασικοί δρόμοι: Ανησυχία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Γράφτηκε από τον
Ακαθάριστα οικόπεδα, χωματερές και αδιάβατοι δασικοί δρόμοι: Ανησυχία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Ακαθάριστα οικόπεδα, χωματερές και αδιάβατοι δασικοί δρόμοι αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στη Μεσσηνία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις που κατατέθηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Μεσσηνίας στο Διοικητήριο, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”, υπό την προεδρία του απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς αναφέρθηκε σε πυροφυλάκια που δεν έχουν στελεχωθεί και ενημέρωσε πως έχουν ζητήσει βοήθεια από δήμους, από το εποχικό προσωπικό που θα πάρουν για την πυροπροστασία.

Για τις υδατοδεξαμενές κάλεσε τους κατοίκους των κοντινών περιοχών να μην παίρνουν το νερό για την κτηνοτροφία και τον ψεκασμό ελαιόδεντρων, ώστε να υπάρχει στις δεξαμενές όταν θα χρειαστεί για την πυρόσβεση.

Ζήτησε να γίνουν καθαρισμοί στα οικόπεδα πλησίον και εντός των αστικών περιοχών και στα χωριά, και να απομακρυνθούν εύφλεκτα υλικά από τις αυλές.

Επεσήμανε ότι στις 5 ενεργές χωματερές της Μεσσηνίας δεν τηρούνται τα μέτρα που πρέπει και πληροφόρησε πως γι’ αυτή την κατάσταση η Πυροσβεστική έχει στείλει έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους εισαγγελείς. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι όταν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας 4 και 5 οι δήμοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να έχουν πυροσβεστικό όχημα στις χωματερές αυτές.

Οσον αφορά τους δασικούς δρόμους, ο Δ. Γεωργανάς ανέφερε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις, αλλά παρατήρησε πως χρειάζονται κι άλλες, γιατί “υπάρχουν δρόμοι που είναι αδιάβατοι. Το ορεινό αγροτοδασικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από το χειμώνα”.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι από τις 5 Ιουνίου βρίσκονται στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα τα 3 Πεζετέλ και μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έρθει και το ελικόπτερο Καμόφ 32.

Για τη Μάνη είπε ότι το 2008 με προεδρικό διάταγμα δημιουργήθηκε εθελοντικό κλιμάκιο και επεσήμανε πως πρέπει να καταργηθεί αυτό και να δημιουργηθεί αμιγώς Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Καρδαμύλη.

Τέλος, ζήτησε να εκδοθεί και η απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας στον Ταΰγετο και στις άλλες δασικές περιοχές του νομού.

Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος κατέγραψε τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δασικών υπηρεσιών, μαζί με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων - και στάθηκε στα προβλήματα με το δασικό δίκτυο του Ταϋγέτου.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στο κάστρο Κυπαρισσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “κάνουμε το σταυρό μας μην έχουμε τίποτα".

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας στάθηκε στα προληπτικά μέτρα καθαρισμών μέσα στους οικισμούς και στην οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος έθεσε το ζήτημα με τα οικόπεδα στα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί και οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι, καθώς και το θέμα με τη ρευματοκλοπή από ρομά, που αποτελεί αιτία για πρόκληση πυρκαγιάς.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ είπε ότι το πρόβλημα με τις ρευματοκλοπές μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Ο Κώστας Ξυδέας από την εθελοντική ομάδα "Γαία" της Μάνης εκτίμησε ότι όσον αφορά πιθανή εκκένωση “θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο” - και ζήτησε “να κάνουμε άσκηση, για να ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε”. Ζήτησε, επίσης, να παραμένουν στην περιοχή οι πυροσβέστες μέλη του πυροσβεστικού οχήματος που βρίσκεται στη Μάνη και το βράδυ, καθώς μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Εθελοντές μέλη εθελοντικών ομάδων, όπως ο Κώστας Βλαχονικολός, ζήτησαν την πραγματοποίηση ασκήσεων σε πραγματικές συνθήκες, και όχι άσκηση για τους τύπους επειδή το ζητάει το υπουργείο.

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER