Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 18:30

Στον εισαγγελέα για το νερό οι Κωνσταντιναίοι

Γράφτηκε από την

 

Στον εισαγγελέα Υπηρεσίας Καλαμάτας κατέφυγε πάλι χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε 11 μήνες, ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων, από τους Κωνσταντίνους του Δήμου Οιχαλίας για το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στο χωριό τους και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ένα μεγάλο μέρος του είναι χωρίς νερό.

Ο σύλλογος ζητεί την προσωπική του παρέμβασή, “μετά την επί 11μηνη ουσιαστική αδιαφορία της δημοτικής αρχής και της άκαιρης και πρόσκαιρης επέμβασης που αποπειράται να γίνει στο ταλαιπωρημένο δίκτυο ύδρευσης του χωριού μας, χωρίς αυτή να συμβάλει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος”. Στην αναφορά του επισημαίνει πως “είναι σε όλους γνωστό ότι στο υπάρχον δίκτυο παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα, τα οποία οφείλονται στα πολλά άλατα που δημιουργούνται για άγνωστη σε μας αιτία, με αποτέλεσμα να βουλώνει και να σπάζει τακτικά το δίκτυο, η δε επισκευή του να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την επικινδυνότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού μας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα”. Ακόμα, παρατηρεί πως “κοινή είναι η άποψη ότι το νερό του υπάρχοντος δικτύου το οποίο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του χωριού μας, στην τελική φάση εξόδου του νερού από τις βρύσες είναι ακατάλληλο προς πόση. Εξαιτίας του όγκου των αλάτων πλυντήρια, βρύσες, καζανάκια τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας (βουλώνουν και καταστρέφονται)”.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος σημειώνει ότι “στους 11 ακριβώς μήνες που μεσολάβησαν από το περσινό περιστατικό μέχρι σήμερα, το θέμα τέθηκε κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας τόσο από τον πάρεδρο του χωριού μας, όσο και από μας, αλλά «…φωνή βοώντος εν τη ερήμω» απ’ όλους και καμία μα καμία ουσιαστική στήριξη από κανέναν. Το θέμα τέθηκε από τον πάρεδρο του χωριού μας για μία ακόμα φορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου μήνα και δεν δόθηκε καμία απάντηση στο πρόβλημα. Ομως τελείως ξαφνικά και πριν από πέντε μέρες εμφανίστηκαν στο χωριό δύο μηχανήματα έργου που ξεκίνησαν εργασίες… ξεβουλώματος του δικτύου μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ το θερμόμετρο φτάνει μέχρι τους 37 βαθμούς, με συνεπακόλουθο τις αυξημένες ανάγκες σε νερό τόσο για την αντιμετώπιση των προσωπικών αναγκών των συγχωριανών μας, όσο και των αναγκών για την προστασία των περιουσιών τους και του χωριού γενικότερα από κάποιο φυσικό και εποχικό φαινόμενο (πυρκαγιά). Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε πρόκειται για έργο «ανάθεσης με τη μορφή του κατεπείγοντος» που δόθηκε στο ξεψύχισμα της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που έγιναν για ένα διήμερο, είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε, αφού το δίκτυο έστω και με τα μπάι - μπας λειτουργούσε και τροφοδοτείτο με νερό το σύστημα. Αυτή τη στιγμή, όπως χθες και προχθές και συνήθως από το πρωί, σημαντικό τμήμα των σπιτιών του χωριού δεν έχει καθόλου νερό. Και ας αφήσουμε τις προσωπικές ανάγκες του καθενός και των νοικοκυριών. Αναλογίζεστε κύριε εισαγγελέα τι θα συμβεί αν -ο μη γένοιτο- πάρουμε σήμερα ή κάποια από τις επόμενες μέρες καμιά φωτιά; Η… λογική απάντηση είναι μία: «...να μας λυπηθεί ο Θεός»”.

Για την οριστική λύση του προβλήματος ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων ξεκαθαρίζει ότι “με μία σειρά προσωπικών επαφών και εγγράφων με τον δήμαρχο Οιχαλίας καθώς και τους αρμόδιους παράγοντες της δημοτικής αρχής είχε προτείνει και εμμένει σε αυτήν του την πρόταση η οποία συνοψίζεται στο εξής: Τη συνεργασία του δήμου με αρμόδιο φορέα και συγκεκριμένα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προκειμένου μετά από ενδελεχή έλεγχο και έρευνα του όλου συστήματος ύδρευσης του χωριού, ο φορέας να αποφανθεί υπεύθυνα για την αιτία του όλου προβλήματος που βασικά ξεκινάει από την αιτία της δημιουργίας των αλάτων με συνεπακόλουθο την κακή λειτουργία του δικτύου, τις πολύ συχνές διακοπές και τα βουλώματα του δικτύου με ασβεστώματα και άλατα και ποια ή ποιες είναι οι προτεινόμενες ενέργειες για την οριστική λύση του χρόνιου προβλήματος”.