Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 17:42

Λακωνία: Κατέγραψαν τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια στο Μαυροβούνι

Γράφτηκε από την
Λακωνία: Κατέγραψαν τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια στο Μαυροβούνι

Τα πρώτα φετινά νεογέννητα χελωνάκια κατέγραψαν εθελοντές του Συλλόγου “Αρχέλων” στην παραλία του Μαυροβουνίου στη Λακωνία, το πρωί της περασμένης Πέμπτης 1 Αυγούστου, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο σύλλογος, ο οποίος στη Λακωνία συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο σύλλογος εξηγεί ότι “η έξοδος από τις φωλιές για τα χελωνάκια συνήθως συντελείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, που είναι σκοτεινά και πιο δροσερά. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά που εξέρχονται από τη φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν από αφυδάτωση, αν δεν φτάσουν εγκαίρως στη θάλασσα. Μία τέτοια περίσταση έτυχε φέτος στην ομάδα του “Αρχέλων” καθώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη πρωινή καταγραφή εκκόλαψης, εμφανίστηκαν μερικά μικρά ακόμα. Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, δεν αγγίξαμε τα χελωνάκια ούτε τα καταβρέξαμε. Μόνο σκιάσαμε τα μικρά και απομακρύναμε τη ζεστή άμμο από την πορεία τους, δημιουργώντας έτσι ένα διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα. Οι νεοσσοί που εκκολάπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατευθύνονται προς το νερό όχι από ένστικτο, αλλά ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Ο τεχνητός φωτισμός κοντά στην παραλία αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη στεριά από αφυδάτωση ή κόπωση.

Δυστυχώς στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, το φαινόμενο της φωτορύπανσης είναι έντονο. Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια των νεοσσών και στην έγκαιρη είσοδό τους στη θάλασσα οδηγεί σε απώλειες και σε μείωση των πιθανοτήτων διατήρησης του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta) στον Λακωνικό Κόλπο. Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αυτές οι εθελοντές του “Αρχέλων” τοποθετούν σκίαστρα γύρω από τις φωλιές ώστε να μειωθεί η ένταση του φωτός. Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2019 ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, πολίτες, επιχειρηματίες) να βοηθήσουν στο έργο μας, απενεργοποιώντας οποιαδήποτε μορφή φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει τόσο τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες που εξέρχονται της θάλασσας με σκοπό την ωοτοκία, όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η χρήση φακών, όπως και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων και βαρέων μηχανημάτων στις παραλίες”.

Οι εθελοντές του Συλλόγου “Αρχέλων” βρίσκονται καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι και από τις 5.30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας, καθώς σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν α) στον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας με την Αννα Κανελίδου, υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης (τηλέφωνο 27550 22021, annakanelidou@fdparnonas.gr, www.fdparnonas.gr) και β) στον Σύλλογο “Αρχέλων” με τη Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου (τηλέφωνο 6951-009785, southpelop@archelon.gr, www.archelon.gr).


NEWSLETTER