Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 09:19

Μεσσηνία:  Ούτε τα μισά ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο - Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία:  Ούτε τα μισά ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο - Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία

 

Λήγει τη Δευτέρα 26 του μήνα η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία.

Αν θα πάρει εκ νέου παράταση προς το παρόν παραμένει άγνωστο ενώ και οι άνθρωποι της "Ελληνικό Κτηματολόγιο" δηλώνουν στην "Ε" ότι δεν έχουν καμία σχετική πληροφόρηση. Μια νέα παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση, οπότε είναι στην ευχέρεια του υπουργού Περιβάλλοντος, αν θα το αποφασίσει. Σε άλλες πάντως περιοχές, επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, έχει δοθεί μετά το εξάμηνο εκ νέου παράταση.

Εν τω μεταξύ η διαδικασία στη Μεσσηνία (σ.σ. αφορά όλα τα ακίνητα, σε όλο το νομό, εκτός από τις περιοχές που είναι ήδη στο Κτηματολόγιο) από τις 25 του περασμένου Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε έχει ολοκληρωθεί μόνο σε ένα μικρό μέρος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τη ροή προσέλευσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας και στις 11 Μονάδες Ενημέρωσης πολιτών στον υπόλοιπο νομό, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί δεν φτάνουν σε ποσοστό ούτε καν το 50%.

 

ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

Η μικρή ροή προσέλευσης έχει κυρίως να κάνει με το ότι ο κόσμος, όπως μας λένε, γνωρίζει μια διαδικασία συνεχών παρατάσεων και εφησυχάζει. Ωστόσο, οι συνεχείς παρατάσεις είναι εναντίον της ολοκλήρωσης του έργου, ενώ όταν λήξει η διαδικασία πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" και, εφόσον δεν γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν για να υποβάλουν δηλώσεις ανεξάρτητα αν θα ξαναδοθεί παράταση, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Γιατί, ως την ημερομηνία λήξης, όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους και χρειαστεί να συμπληρώσουν κάποιο έγγραφο στο φάκελο, επωμίζονται το κόστος μιας φωτοτυπίας - όμως τα χαρτιά που θα συμπληρωθούν εκ των υστέρων όπως για παράδειγμα στο στάδιο των ενστάσεων, έχουν ένα κόστος, για να γίνει η ένσταση, να εξεταστεί και να κοινοποιηθεί.

Επιπλέον, το Κτηματολόγιο έως τη λήξη της προθεσμίας επιβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας δίνει τη δυνατότητα να τα πάει κανείς συμπληρωματικά και να τεκμηριώσει το δικαίωμά του. 

 

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΠΕΥΣΟΥΝ

Πάντως, ακόμα και αυτές τις τελευταίες ημέρες αν σπεύσουν όλοι μαζικά είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν, και ο λόγος είναι ένας: Αν πρέπει π.χ. να εξυπηρετηθούν την τελευταία στιγμή 5.000 άνθρωποι, επόμενο είναι να αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει το γραφείο.

Βέβαια, η ροή έχει αυξηθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, αλλά πολύ λίγο. Το Γραφείο Κτηματογράφησης, ωστόσο, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει σε όλο το νομό την πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια κίνηση από αυτή που δέχεται καθημερινά. Οσο για τις 11 Μονάδες Ενημέρωσης πολιτών σε Αρφαρά, Κάμπο, Εύα, Αριστομένη, Πεταλίδι, Σουληνάρι, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Δώριο και Μελιγαλά, η λειτουργία τους τελειώνει μετά τις 25 του μήνα, ακόμα κι αν (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντα) υπάρξει παράταση.     

Θυμίζουμε κλείνοντας ότι η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εξωτερικού θα συνεχιστεί καθώς έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.       

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER