Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:21

Κατάλογος διατηρητέων μνημείων της φύσης: Υποψήφια για ένταξη δύο αιωνόβια δέντρα στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

 

Δύο αιωνόβια δέντρα, μια βελανιδιά και μια λυγαριά, που βρίσκονται στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων Πυλίας, είναι υποψήφια προς ένταξη στον κατάλογο των "Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης της Ελλάδας". 

Ο σχετικός φάκελος - αίτηση συντάχθηκε από το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας και περιλαμβάνει, εκτός της αίτησης - αιτήματος, εκτενή μελέτη ιστορικής τεκμηρίωσης. Σύμφωνα με την αίτηση, που εστάλη στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και το Δασαρχείο Καλαμάτας, ζητείται η εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες κήρυξής τους ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, λόγω της ιδιαίτερης επιστημονικής, οικολογικής, αισθητικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας τους.      

Μέσω της προστασίας τους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους, τόσο για την αναψυχή των κατοίκων και των επισκεπτών, όσο και της ανάδειξής τους ως τοπόσημα αναφοράς και αφετηρίας, στο πλαίσιο της προτεινόμενης  δημιουργίας ενός «Μεσογειακού Μονοπατιού Natura 2000», που θα ξεκινά από τις πηγές του Μηναγιώτικου ρέματος και θα καταλήγει στις εκβολές του, στην περιοχή της Φοινικούντας.