Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 09:47

Μεσσηνία: Συγκέντρωση κατά των εξορύξεων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Συγκέντρωση κατά των εξορύξεων  στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

Ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των εξορύξεων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων - SOS Κυπαρισσιακός», ενώ θα καταθέσει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Η ανοιχτή συζήτηση διοργανώνεται σήμερα, ημέρα ψήφισης της σύμβασης στη Βουλή, στην Αποθήκη 186 (αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων), στις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο θα καταθέσουν αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Τριφυλίας, να στηρίξουν το όχι στις εξορύξεις στον Κυπαρισσιακό.

Σε σχετική τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζουν: «Το τελευταίο βήμα για να περιέλθει στη νομή και διαχείριση των εξορυκτικών /πετροχημικών βιομηχανικών εταιρειών η θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου (3,500 τ.χλμ. περ.), είναι η επικύρωση από τη Βουλή την Τρίτη 1/10 και η δημοσίευση σε ΦΕΚ. Τότε, η όποια εταιρεία/όμιλος που θα έχει στην κυριότητά της τα συμβόλαια παραχώρησης του "οικοπέδου", θα έχει το ελεύθερο να αρχίσει τις έρευνες στη θάλασσα. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη τόνιζαν τη θέληση από μεριάς του υπουργείου να προχωρήσει το θέμα των παραχωρήσεων. Το ποσοστό του Δημόσιου στα ΕΛ.ΠΕ. (34,5%), που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, βγαίνει στο σφυρί. Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν δικαιώματα με κοινοπραξίες αλλά και με 100% διαχείριση (π.χ. οικόπεδο 10), σε δέκα τουλάχιστον οικόπεδα εντός της χώρας».

Και καταλήγουν: «Ξαναλέμε ότι όσοι σκέφτονται σαν πολίτες και όχι σαν πελάτες δεν έπεσαν από κάποιο σύννεφο. Πιστεύουμε πως μόνο μια ευρύτατη συμμαχία των πολιτών, των πρωτοβουλιών τους, της αυτοδιοίκησης, των σωματείων και συλλογικών οργάνων των εργαζομένων, των ΜΚΟ, των ανθρώπων του πολιτισμού, μαζί με τη διεθνή αλληλεγγύη θα είναι τείχη που θα μπορέσουν να ακυρώσουν τις συμβάσεις».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER