Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 09:01

Πνίγουν κόσμο τα μπαζωμένα ρέματα, όπως διαπιστώνει το ΣΟΠΠ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Πνίγουν κόσμο τα μπαζωμένα ρέματα, όπως διαπιστώνει το ΣΟΠΠ Μεσσηνίας

  

Τα ρέματα που έχουν μπαζωθεί και καταπατηθεί αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόκληση πλημμυρών.

Η διαπίστωση αυτή τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για την αντιπλημμυρική προστασία του φετινού χειμώνα. Διαπίστωση που επισημαίνεται εδώ και χρόνια στο ΣΟΠΠ, αλλά δεν γίνετααι καμία παρέμβαση για την αποκατάσταση της κανονικότητας και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Εκτός από την κλιματική αλλαγή επισημάνθηκε η επικινδυνότητα των σημείων στην Καλαμάτα, στα οποία σημειώθηκαν οι φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο ότι οι μελέτες του “Μορέα” είναι σε εξέλιξη.

Σημειώθηκε ότι οι ζώνες επικινδυνότητας πλημμύρας στο νομό είναι η πεδιάδα της Οιχαλίας, το τρίγωνο από τη Σκάλα έως το Πεταλίδι και την παραλία της Βέργας και η περιοχή της Κυπαρισσίας και παρουσιάστηκε το αίτημα για την κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας.

Εκπρόσωποι των δήμων του νομού ζήτησαν βοήθεια από την Περιφερειακή Ενότητα για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην αγροτική οδοποιία, την οποία απέκλεισε ο κ. Αναστασόπουλος, καθώς η Περιφέρεια έχει στις πλάτες της το βαρύ φορτίο του καθαρισμού των ρεμάτων.

Αναλυτικά, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλος παρατήρησε την ανάγκη να γίνει συνολικός σχεδιασμός για όλο το νομό και να υλοποιηθούν ανάλογα έργα. Παραδέχθηκε ότι η προετοιμασία για την αντιπλημμύριση που έπρεπε να γίνει, δεν έχει γίνει, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αναφέροντας πως είναι πολλά τα ρέματα που πρέπει να καθαριστούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Είπε φανερά απογοητευμένος ότι ο καθαρισμός ποταμών για το Δήμο Οιχαλίας ήταν 2 εκ. ευρώ και η έκπτωση 1,4 εκ. ευρώ έφυγε από το νομό.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Αντώνης Βλάχος ανέφερε ότι “αν δεν έβαζε χρήματα από την τσέπη του ο δήμαρχος, δεν θα είχαμε μηχανήματα”. Παρατήρησε πως “το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη” και ότι “υπάρχει μεγάλο θέμα με τις αυθαιρεσίες”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αναστασόπουλος, συμφωνώντας ότι οι αυθαιρεσίες είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εκανε λόγο για ρέμα στην περιοχή της Οιχαλίας που έγινε σοκάκι και παρατήρησε πως “έχουν καταπατήσει ρέματα, γι’ αυτό έχουμε προβλήματα”.

Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων Παναγιώτης Γιαννακέας επεσήμανε ότι “πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στα θέματα των καταπατήσεων” και σημείωσε πως “στις κατοικημένες περιοχές υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές”.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς παρατήρησε ότι στη Δημοτική Ενότητα Οιχαλίας υπάρχουν προβλήματα με την αγροτική οδοποιία και οι παραγωγοί δεν μπορούν να πάνε κτήματά τους. Μίλησε για ρέματα που έχουν μπαζωθεί και έχει μικρύνει η κοίτη τους και σημείωσε: “Θέλουμε να μας βοηθήσετε στην αγροτική οδοποιία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για να μαζέψει ο κόσμος τις ελιές του. Εχουμε ζητήσει να κηρυχθεί η Δημοτική Ενότητα Οιχαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι μετά τις πλημμύρες του 2015 και του 2016 στο Δήμο Οιχαλίας δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως “δεν γίνεται να ασχοληθούμε με την αγροτική οδοποιία, έχουμε τα ρέματα”.

Αμέσως μετά ο κ. Γιαννακέας απαντώντας εμμέσως στον αντιπεριφερειάρχη, ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε χειμάρρους στο Δήμο Οιχαλίας με τα 600.000 ευρώ (από τα 2 εκ. προϋπολογισμό) και οι οποίες, όπως ανέφερε, βοήθησαν τον Πάμισο, στον οποίο καταλήγουν.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Μιχάλης Καραβίδας ζήτησε να υπάρξουν παρεμβάσεις στα ποτάμια της Ελαφίνας στη Χώρα και της Γιάλοβας.

Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Χρήστος Λυμπερέας ζήτησε βοήθεια ένα μηχάνημα για το αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας παρατήρησε ότι “στα ΣΤΟ των δήμων έχουν καταγραφεί όλοι οι προβληματισμοί και τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης” κι επεσήμανε πως οι ζώνες επικινδυνότητας πλημμύρας είναι η πεδιάδα της Οιχαλίας, το τρίγωνο από τη Σκάλα έως το Πεταλίδι και την παραλία της Βέργας και η περιοχή της Κυπαρισσίας. Είπε ότι μεγάλο μέρος από τα νερά στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης καταλήγει στο νομό μας και έδειξε φωτογραφίες πριν και μετά την πρόσφατη πλημμύρα σε Αγιο Φλώρο και Πήδημα, στα σημεία που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Σε νέα παρέμβασή του ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι για το δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την προστασία από τις κατολισθήσεις και σημείωσε πως κινδυνεύει να κατολισθήσει πλήρως ο δρόμος και να αποκοπεί η κυκλοφορία.

Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος που είπε ότι με την κλιματική αλλαγή είχαμε φωτιές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάλεσε την Περιφέρεια και το δήμο να κοιτάξουν τα σημεία στα οποία προκλήθηκαν πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016, αναφερόμενος στα Γιαννιτσάνικα, το Φραγκοπήγαδο και την οδό Γλαύκου, καθώς και στον Κορδία. Ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην πόλη κι ενημέρωσε ότι η υπηρεσία μπορεί να βγάλει 8 - 9 συνεργεία σε κατάσταση επιφυλακής, σε περίπτωση πλημμύρας.

Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος είπε ότι το πρόβλημα των πλημμυρών δημιουργείται από τις φωτιές, όπως συνέβη στην Κινέτα. Εξέφρασε την ανησυχία του για το Νέδοντα “που ως αποδέκτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πάντα”, όπως ανέφερε και προέτρεψε “να πάρουμε μέτρα, ώστε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής να μην δημιουργούν προβλήματα”. Επεσήμανε την ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων, οι διατομές των οποίων στενεύουν και είναι επικίνδυνα για πλημμύρα. Τέλος, αναφέρθηκε στα πλατάνια στα ορεινά του Νέδοντα που ξεραίνονται από μύκητα – καρκίνο και ζήτησε τον καθαρισμό ρεμάτων από πλατάνια και άλλα δέντρα στα πεδινά.


NEWSLETTER