Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 16:02

Ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία 

Γράφτηκε από την

«Δεν μπορείς να ανοίξεις παράθυρο. Τις κουρτίνες τις κατέβασα προχθές, όλες μαύρες. Απλώνεις τα ρούχα και την επομένη έχουν μαυρίσει» σημειώνει ο κ. Οθωνας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό Κατσαρός στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα" για τη μόλυνση που προκαλεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Οπως αποτυπώνεται και στις σποραδικές μετρήσεις που έγιναν την τελευταία διετία, η καρδιά του προβλήματος φαίνεται να είναι η κακή επεξεργασία των αποβλήτων. Από το 2008, όταν άρχισαν να εντείνονται τα προβλήματα, η επίλυσή τους απαιτεί τολμηρές και καινοτόμες λύσεις, όπως λένε οι ειδικοί. Ολα όμως μοιάζουν να έχουν μπει στον "αυτόματο πιλότο"».

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και πρώην δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη δήλωσε στο "Βήμα": «Προχωρήσαμε φέτος σε μια συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου "Δημόκριτος", ώστε μεθοδικά και όχι αποσπασματικά να αξιολογηθούν οι αστοχίες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η ποιότητα των υδάτων, να γίνουν συστηματικές μετρήσεις εκπομπών αέριων ρύπων από τα καμιναέρια των εγκαταστάσεων και υπολογισμός της διασποράς τους». 

 

Μετατόπιση του προβλήματος

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ: «Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας ξεκίνησαν όταν σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, έπρεπε τα ελαιοτριβεία να μπουν σε διφασική λειτουργία καθώς τα "λιόζουμα" των τριφασικών ελαιοτριβείων έχουν πολύ υψηλό ρυπαντικό οργανικό φορτίο. Αν και η φυγοκέντρηση δύο φάσεων αποτελεί την καλύτερη λύση, κατά την εφαρμογή της παράγεται υψηλής υγρασίας απόβλητο (ελαιοπυρήνας), το οποίο δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα συμβατικά πυρηνελαιουργεία, όπου οδηγείται για την εξαγωγή του πυρηνελαίου.

Με άλλα λόγια, η απόφαση της πολιτείας για μετατροπή των ελαιουργείων σε διφασικά δεν συνοδεύθηκε με τεχνολογική αναβάθμιση και των πυρηνελαιουργείων. Ετσι, το πρόβλημα διαχείρισης του ελαιοπυρήνα και των υγρών αποβλήτων (κατσίγαρος ή λιόζουμα) απλώς μετατοπίστηκε από τα ελαιουργεία στα πυρηνελαιουργεία».

 

Υπερβάσεις σωματιδίων

Για τις μετρήσεις "Το Βήμα" αναφέρει: «Εκτός από την επιβάρυνση εδαφών και υδάτων, προβλήματα προκύπτουν και ως προς την αέρια ρύπανση. Ειδικότερα στην περιοχή του Μελιγαλά -όπου λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε πεδιάδα που περιβάλλεται από βουνά, δημιουργείται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής- έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων (από 23/12/2013 ως 23/1/2014) από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε σχετική έκθεση γίνεται αναφορά σε αυξημένες συγκεντρώσεις, όμως επισημαίνεται η ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης προκειμένου να εντοπιστεί ποια πηγή συνεισφέρει περισσότερο στη ρύπανση (πυρηνελαιουργεία, αγροτικές δραστηριότητες κ.λπ.). Οπως προέκυψε, σε 32 ημέρες παρατηρήθηκαν 17 ημέρες υπερβάσεων, τη στιγμή που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν πρέπει να καταγράφονται υπερβάσεις της μέσης ανώτατης ημερήσιας τιμής (50 μg/m3) περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.

Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στον οικισμό Σκάλα Οιχαλίας το διάστημα 15/1/2015 - 7/4/2015. Σε 83 ημέρες παρατηρήθηκαν 22 συνολικά υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3.

 

Ακτινογραφία

Σήμερα στο Νομό Μεσσηνίας λειτουργούν περί τα 285 ελαιοτριβεία, από τα οποία τα 88 είναι διφασικά. Τα απόβλητά τους οδηγούνται στα πέντε πυρηνελαιουργεία. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι για κάθε τόνο ελαιολάδου που παράγεται από ελαιοτριβείο τριφασικής λειτουργίας προκύπτουν 2,5 τόνοι ελαιοπυρήνα και πέντε τόνοι φυτικά υγρά. Αντιστοίχως, για κάθε παραγόμενο τόνο ελαιολάδου από διφασικής λειτουργίας ελαιοτριβεία παράγονται πέντε τόνοι ελαιοπυρήνα».