Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 17:03

Ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι στην ενημέρωση για την κομποστοποίηση

Γράφτηκε από την

Την πορεία του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης για το 2014-2015, παρουσίασαν χθες το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας τα μέλη της ομάδας Re:think.

Και παρόλο που ο στόχος ήταν η ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, παρευρέθηκαν ελάχιστοι. Η Μυρτώ Φοίφα, μέλος του Δικτύου και από τους εμπνευστές του προγράμματος κομποστοποίησης, εξήγησε τι είναι το project Re:think και πως γίνεται η κομποστοποίηση, μαζί με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Παναγιώτη Κάτσαρη. 

Σήμερα κομποστοποιητές βρίσκονται σε 61 σημεία και το πρόγραμμα στηρίζεται από ομάδες κατοίκων αλλά και επιχειρηματίες, καθώς και φορείς. Οσοι κάνουν κομποστοποίηση μέσω του Re:think ξεπερνούν τους 380 φορείς, επιχειρήσεις και οικογένειες και έχουν απορροφηθεί 370 τόνοι οργανικής ύλης. Η κ. Φοίφα πρόσθεσε δε ότι έχουν γίνει πάνω από 100 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από πλευράς Δικτύου, ενώ ήδη οι κάτοικοι οι οποίοι συμμετέχουν έχουν πάρει το πρώτο κομπόστ για τον κήπο τους. Ο Παν. Κάτσαρης απάντησε στον διευθυντή Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας Γιάννη Παπαδόπουλο ότι ικανοποιητικά λειτουργούν περισσότεροι από 40 κομποστοποιητές -όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα", που είναι ο οργανισμός που κάνει την πιστοποίηση του παραγόμενου κομπόστ.

Στην ενημέρωση παρέστη και ο Κώστας Δημητρακόπουλος, υπεύθυνος για την κατασκευή των κάδων, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο χειρότερος όλων ήταν αυτός στην πλατεία Οθωνος, που τελικά αποσύρθηκε. Τα μέλη του δικτύου είχαν βρει μέσα μέχρι και γουρουνοκεφαλή! 

Τα μέλη του Re:think τόνισαν πως για να αγκαλιάσει ο κόσμος την κομποστοποίηση αλλά και την ανακύκλωση, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών του, χρειάζεται κίνητρα. Εκεί παρενέβη ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος λέγοντας ότι μια σκέψη είναι τα ανταποδοτικά τέλη.

Επίσης αναφέρθηκαν στα οφέλη που έχει ο δήμος και οι δημότες, καθώς ο μειωμένος όγκος σκουπιδιών φέρνει και μείωση στα δημοτικά τέλη, στο κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών κ.ά.

Μέσα στους νέους στόχους για το 2016 είναι και η τοποθέτηση κομποστοποιητών σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι οι ένοικοι και δεχτεί ο Δήμος Καλαμάτας. Επίσης, προγραμματίζεται η αντικατάσταση παλιών κάδων οι οποίοι έχουν αρχίσει και σαπίζουν, αλλά και η τοποθέτηση νέων, μέσα από την προμήθεια συνολικά 20 κουτιών από ξύλο πεύκης. Ακόμη θα δοθεί έμφαση στην επικοινωνία και τη διεύρυνση του προγράμματος, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε το 2010 όταν 10 κουτιά-κάδοι κομποστοποίησης "υιοθετήθηκαν" από ομάδες κατοίκων και συλλόγων, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και άρχισαν να παράγουν το δικό τους βιολογικό λίπασμα. Στην προσπάθεια συμβάλλει και ο Δήμος Καλαμάτας. 

 

Ν.Κ.