Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 16:44

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αύριο ο Κυπαρισσιακός 

Γράφτηκε από την
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αύριο ο Κυπαρισσιακός 

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αλλά κυρίως γιατί πλησιάζει η ώρα που εκδικάζεται η υπόθεση του Κυπαρισσιακού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Τετάρτη 13/1/2016), θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για ένα θέμα που ενώνει αλλά και διχάζει.

Πρόσφατα μάλιστα για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κυπαρισσία, αλλά παρέλειψε να μας αναφέρει για τις δικές του ευθύνες και ολιγωρίες ως Μεσσήνιος πρωθυπουργός και ως κυβέρνηση. 

Ενόψει της έκδοσης και των όρων που προωθεί το Π.Δ. με το οποίο θεσμοθετούνται οι όροι προστασίας των περιοχών "Natura" στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, θέλω να είμαι ξεκάθαρη ότι οι όποιες προτάσεις-αποφάσεις πρέπει να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά δε όταν αναφερόμαστε στην αξιοποίηση και την ήπια ανάπτυξη στην ευαίσθητη περιοχή της Ελαίας. Με το παράλιο δάσος και τις αμμοθίνες να αποτελούν ένα φυσικό πλούτο, την καθιστούν από τις πιο ελκυστικές, ενώ είναι διεθνώς γνωστή ως η δεύτερη μετά την Ζάκυνθο περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta. Η έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου που συστάθηκε με εντολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την περιοχή της Ελαίας, αποκάλυψε όλη την αλήθεια. Το ζήτημα έφτασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί και την παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Υπάρχει εγκεκριμένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη (ΕΠΜ), βάσει της οποίας συντάσσεται το σχέδιο Π.Δ. Η ΕΠΜ αποτελεί το εξειδικευμένο επιστημονικό κείμενο, το οποίο απαιτείται και στο οποίο οφείλει να βασιστεί η διοίκηση του υπουργείου για να συντάξει το σχετικό Π.Δ. Σκοπός της ΕΠΜ είναι η επιστημονική τεκμηρίωση για την προστασία και διαχείριση του προστατευτέου αντικειμένου της εκάστοτε περιοχής, το οποίο έχει καθοριστεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες για τους οικότοπους και τα είδη και για την ορνιθοπανίδα. Οι διατάξεις των Οδηγιών αυτών αποτελούν υποχρέωση για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε. Η μη συμμόρφωση με αυτές οδηγεί αναπόφευκτα στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατόπιν οποιασδήποτε καταγγελίας ή κατόπιν ελλιπούς τεκμηρίωσης στην 6ετή εθνική έκθεση που στέλνει η χώρα για την κατάσταση διατήρησης των οικοτόπων και ειδών της επικράτειάς της. Επισημαίνεται ότι βάσει των Οδηγιών, επιβάλλεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και περιφερειακά των προστατευτέων αντικειμένων, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκώς η ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης των οικοτόπων και ειδών.

Το προηγούμενο σχέδιο Π.Δ. διαβιβάστηκε στο ΣτΕ αρμοδίως και επεστράφη με πλήθος παρατηρήσεων, τυπικές και επί της ουσίας, οι οποίες εξετάζονται από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου. Το νέο σχέδιο Π.Δ. θα διαμορφωθεί με βάση τις υποδείξεις του ΣτΕ και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Κοινοτικές Οδηγίες. Προφανώς, το σχέδιο Π.Δ. θα ξαναβγεί σε δημόσια διαβούλευση και θα έχουν τότε όλοι την ευκαιρία, επί συγκεκριμένου κειμένου και όχι επί αόριστων και «τρομοκρατικών» δηλώσεων και εικασιών, να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι: 

Ζητήματα δόμησης εντός ζωνών με ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα και οικότοπους ή είδη, να τα ξεχάσουμε! Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και σε συγκεκριμένες περιοχές, περιφερειακές των ανωτέρω! 

Σαφώς θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η ήπιας μορφής αξιοποίηση νόμιμα υφιστάμενων εγκαταστάσεων (π.χ. Λίμνη Καϊάφα), καθώς και η ήπιας μορφής ανάπτυξη με όρους και περιορισμούς και όπου μπορεί αυτή να επιτραπεί!

Κοινώς θα μπουν κανόνες. Οι «ανεύθυνες» μέχρι τώρα πολιτικές που οδηγούν τη χώρα στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατ’ επανάληψη, πρέπει να σταματήσουν (βασικό παράδειγμα ο Κυπαρισσιακός). Τα πρόστιμα που έρχονται το ένα μετά το άλλο επιβαρύνουν τελικά τους απλούς πολίτες της χώρας. Οι καθυστερήσεις των δικαστικών διαδικασιών εμποδίζουν και καθιστούν ουσιαστικά «ανέφικτη» κάθε μορφής ανάπτυξη. 

Στις 13 Ιανουαρίου που εκδικάζεται η υπόθεση του Κυπαρισσιακού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η καταδίκη της χώρας είναι σχεδόν σίγουρη και την άνοιξη θα συνεδριάσει ξανά για να καθορίσει το ύψος του προστίμου! Μόνο με ένα σοβαρό θεσμοθετημένο Π.Δ. μπορεί να γλιτώσουμε το πρόστιμο. 

Και δεν σταματάμε εδώ. Θα επιβληθεί, όπως και στο πάρκο Σχινιά και σε τόσες άλλες περιοχές, η κατεδάφιση όσων εγκαταστάσεων, σπιτιών, επιχειρήσεων, ακόμα και οικισμών αν είναι παράνομοι και θα επιβληθεί η διακοπή όσων δραστηριοτήτων δεν ακολούθησαν τις επιταγές της εθνικής μας νομοθεσίας και των Κοινοτικών Οδηγιών.  

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες επιχειρηματικών συμφερόντων που εκμεταλλευόμενοι το θολό και ομιχλώδες νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο επιχειρούν ανάλογες αναπτυξιακές επενδύσεις. 

Δικαιωνόμαστε και δεν θα κουραζόμαστε να το φωνάζουμε σε κάθε τέτοιου είδους περίπτωση ότι στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων το περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της δήθεν ανάπτυξης. Στεκόμαστε στο πλευρό φορέων και κατοίκων τις περιοχής με όλες μας τις δυνάμεις, διότι αυτά αποτελούν για εμάς στην «Πελοπόννησο Οικολογική»  κόκκινες γραμμές και σε αυτές παραμένουμε αδιαπραγμάτευτα. Αν χάσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας τότε θα είμαστε όλοι μας δυο φορές φτωχοί.

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική»


NEWSLETTER