Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016 11:21

Μία βόλτα στις μαγευτικές Κουτσαβίτικες Πηγές στον Ταΰγετο (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Το μοναδικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, με νερά κάτω από τη σκιά των πλατάνων, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, στις Κουτσαβίτικες Πηγές στο Ταΰγετο, αποφάσισαν να αναδείξουν οι κάτοικοι των χωριών Λαδά και Καρβελίου, εκεί όπου η ομορφιά της φύσης συναντά την ιστορία.

 

Το βυζαντινό γεφύρι που κάποτε αποτελούσε τη μοναδική σύνδεση μεταξύ των δύο χωριών και των κατοίκων με τη  Σπάρτη και την Καλαμάτα, χρήζει αναστήλωσης και οι τοπικοί σύλλογοι βάλθηκαν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις μέσω του Δήμου Καλαμάτας και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να περισώσουν την ιστορία αλλά και την ομορφιά του τόπου τους. Θέλουν να υλοποιηθούν έργα υποδομής, ήπια, ώστε η περιοχή να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, να προσελκύσει επισκέπτες και αποτελέσει – γιατί όχι- πνεύμονα οικονομικής ανάπτυξης. Αλλωστε, εκτιμούν πως παλιά κτήρια των χωριών μπορούν να μετατραπούν σε ξενώνες και η ιδιωτική πρωτοβουλία να συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προκειμένου να αποκτήσει τουριστικό χαρακτήρα ο τόπος τους.

Επιπλέον, εκφράζουν την επιθυμία να αναστηλωθούν οι παλιοί μύλοι κατά μήκος των πηγών, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και των εθίμων του τόπου.

Για το όραμα των κατοίκων της περιοχής, με κυρίαρχο εκείνο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του βυζαντινού γεφυριού, με αφορμή τον καθαρισμό της περιοχής και της διαμόρφωσης χώρου για κολύμπι,  μίλησαν στο «eleftheriaonline.gr» o πρόεδρος της τ.κ. Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας Ιωάννης Ισσαρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λαδαίων Αθηνά Μασουρίδου και ο κάτοικος Καρβελίου Νικος Κουραμπάς. Παρεμβάσεις έκαναν ο δημοτικός σύμβουλος – πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο γεωλόγος Ευστάθιος Σαμπαζιώτης.

Ο κ. Σαμπαζιώτης μεταξύ άλλων ανέφερε τη  δυνατότητα που υπάρχει για τη δημιουργία ενός ανασχετικού φράγματος ροής και τη δημιουργία μιας λίμνης αλλά και για την ανακατασκευή των μύλων. Όπως είπε η άποψή του είναι ότι μπορούν να γίνουν μελέτες για παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα, με τη συμβολή του δήμου.

Οι ντόπιοι μιλούν για… «κρυμμένο θησαυρό» που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής.