Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 09:45

Κανάρης Παναγόπουλος: Καλαματιανός πρόεδρος στην Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής

Γράφτηκε από την
Κανάρης Παναγόπουλος: Καλαματιανός πρόεδρος στην Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής

Μέσα στον Αρμαγεδώνα των αρνητικών ειδήσεων, την εποχή της μεγάλης κρίσης που περνά η πατρίδα μας, υπάρχουν ασφαλώς και θετικά μηνύματα, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές περνάνε απαρατήρητα. Σήμερα αναφερόμαστε στον συμπατριώτη μας νευροχειρουργό Κανάρη Παναγόπουλο που διαπρέπει διεθνώς.

Πρόσφατα στο ανά διετία πανευρωπαϊκό συνέδριό της, στο Birmingham της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής με παμψηφία τον εξέλεξε πρόεδρό της για τα επόμενα δύο χρόνια. Με αυτή την ιδιότητα μάλιστα σχεδιάζει να διοργανώσει το πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Καλαμάτα.

Ο Κανάρης Παναγόπουλος είναι γέννημα και θρέμμα της Καλαμάτας. Ο ένας αδελφός του είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Παναγόπουλος και ο μικρότερος αδελφός του Χρίστος Παναγόπουλος ήταν μέχρι πρόσφατα πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον. Για τους παλαιούς Καλαματιανούς είναι τα γνωστά "Καναράκια", που ήταν πρωταθλητές κολύμβησης και πόλο στον ΝΟΚ στα μαθητικά τους χρόνια.

Η "Ε" συνάντησε τον Κανάρη Παναγόπουλο και μίλησε μαζί του.

- Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής και ποιο το αντικείμενό της;

«Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής έχει ιδρυθεί από κορυφαίους Ευρωπαίους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και θεραπεία κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών και παθήσεων, όπως οι κρανιοσυνοστώσεις, οι νεοπλασίες, οι σχιστίες και οι τραυματισμοί του κρανίου και του προσώπου. Ιδρύσαμε από 20ετίας το Ελληνικό Κρανιοπροσωπικό Κέντρο, μοναδικό στην Ελλάδα με προδιαγραφές αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής. Το Κέντρο στην 20ετή πορεία του έχει να επιδείξει εξαιρετική επιστημονική δράση, τόσο στον θεραπευτικό τομέα με πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις, όσο και στον τομέα της έρευνας, με διεθνείς ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις».

- Τι σημαίνει για τη χώρα μας η εκλογή σας;

«Η εκλογή μου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής (μιας άκρως εξειδικευμένου ιατρικού αντικειμένου Εταιρείας), από μια χώρα μικρής απήχησης στην σύγχρονη ιατρική έρευνα, σημαίνει την αναγνώριση της δικής μου επιστημονικής συνεισφοράς και ασφαλώς αποτελεί τιμητική διάκριση για τη χώρα μας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων και προνομίων μου ως προέδρου είναι η οργάνωση του επομένου πανευρωπαϊκού συνεδρίου στην χώρα μας. Στο σχεδιασμό μου είναι η οργάνωσή του στη Μεσσηνία μας».

- Υπήρξε συνδρομή από τους κρατικούς φορείς στην επιτυχία σας;

«Δυστυχώς, όχι μόνο υποστήριξη δεν υπήρξε, αλλά αντιθέτως ακούσια, ελπίζω, παρεμπόδιση. Θα αναφέρω μόνον το εξής: Ο συντονιστής των Ευρωπαϊκών Δικτύων Σπανίων Παθήσεων μου απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να συμπεριληφθεί το Ελληνικό Κρανιοπροσωπικό Κέντρο στο δίκτυο των κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών. Ενώ πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις και κριτήρια σε διεθνές επίπεδο, ζητείτο μια πιστοποιητική επιστολή από τις αρχές της χωράς όπου εδρεύει το κέντρο. Για όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου αυτό αποτελεί αυτονόητη τυπική διαδικασία. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να εκτελέσει την στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή του, επειδή δεν ήταν σε θέση να συγκροτήσει την αρμόδια επιτροπή».

- Τι πρακτικά αποτελέσματα έχουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

«Εκτός της τιμητικής διάκρισης σε έναν τόσο εξειδικευμένο τομέα της Ιατρικής, τα ιατρικά προβλήματα που περιέγραψα, αντί να οδεύουν προς το εξωτερικό, αντιμετωπίζονται με άκρα αποτελεσματικότητα από το κέντρο μας. Αλώστε έχουμε χειρουργήσει πολλά περιστατικά από την Κύπρο και άλλες χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης όπου δεν υπάρχει ανάλογη εξειδίκευση». 


NEWSLETTER