Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:59

320 άτομα μέτρησαν δωρεάν το σάκχαρό τους στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

 

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε χθες η συμμετοχή του κόσμου στις δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, στην πλατεία της Μεσσήνης. Περισσότεροι από 320 άνθρωποι σταμάτησαν και μέτρησαν το σάκχαρό τους στο περίπτερο του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Το Διαβητολογικό Ιατρείο, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαβητικών του νομού "Γλυκιά Μεσσηνία", τον Ερυθρό Σταυρό και με εξοπλισμό που διέθεσε ο Δήμος Μεσσήνης, έκανε δωρεάν μετρήσεις και διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου.  

Η επισκέπτρια Υγείας Αδαμαντία Σπανού μιλώντας στην "Ε" τόνισε τη μεγάλη προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται, ρωτάει για τις φυσιολογικές τιμές του σακχάρου -σκοπός μας είναι άλλωστε, εκτός από την ενημέρωση για το σακχαρώδη διαβήτη και η πρώιμη ανίχνευση νέων περιστατικών», είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι 600.000 άτομα έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν, γι' αυτό «πραγματοποιούμε αυτές τις δράσεις, για να ανιχνεύσουμε τέτοια περιστατικά έτσι ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα ο σακχαρώδης διαβήτης και να προληφθούν οι επιπλοκές», σημείωσε καταλήγοντας. 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ο Αναστάσης Μακρής επιμελητής Α' ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, εξειδικευθείς στον σακχαρώδη διαβήτη, είπε ότι η νόσος είναι πάρα πολύ συχνή και στη Μεσσηνία, ενώ η τάση είναι διαρκώς αυξητική. Σημείωσε δε ότι «ρυθμίζοντας ένα διαβήτη σήμερα προλαμβάνουμε στο μέλλον όλες τις επιπλοκές, είτε από την καρδιά, είτε από τα νεφρά, είτε από τους οφθαλμούς». Γι' αυτό άλλωστε «είναι πολύ σημαντικό να προσέρχονται οι ασθενείς γρήγορα στο γιατρό τους και να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, ούτως ώστε να ζουν μια φυσιολογική ζωή». Οπως εξήγησε ο γιατρός, ο διαβήτης «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ούτε θέλουμε μια αυστηρή δίαιτα, αλλά μια υγιεινή διατροφή και κίνηση γιατί ο οργανισμός μας έχει φτιαχτεί να κινείται». Και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που γίνεται στο Διαβητολογικό Ιατρείο είναι, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, «ο γενικότερος έλεγχος του ασθενούς για να του διδάξουμε αυτό το πράγμα -να τον εκπαιδεύσουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σε μεγάλο ποσοστό το επιτυγχάνουμε». 

 

ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Μια πολύ συχνή επιπλοκή του διαβήτη είναι και το διαβητικό πόδι, το οποίο είναι πολύ συχνό και στη Μεσσηνία. «Είναι μια σοβαρή επιπλοκή», εξήγησε ο Αν. Μακρής, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή ο διαβήτης είναι το συχνότερο αίτιο μη τραυματικού ακρωτηριασμού και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται 2 - 3.000 ακρωτηριασμοί κάθε χρόνο». Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί εξειδικευμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού με πολύ καλά αποτελέσματα και «ό,τι πρόβλημα έχουν οι ασθενείς, οτιδήποτε τους ανησυχεί, πρέπει να έρχονται στο ιατρείο να ελέγχονται και οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο κάθε διαβητικός πρέπει να ελέγχει τα πόδια του», τόνισε ο γιατρός.   

 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι αφιερωμένη στη φροντίδα των ματιών, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας Αθανασία Καρούνου. «Φροντίζοντας τα μάτια μας,  αποτρέπουμε μια πιθανή τύφλωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις «ο σκοπός είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι είναι ο διαβήτης και πως πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για τυχόν επιπλοκές». Μάλιστα, η εν λόγω εκστρατεία θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του συλλόγου. Η κ. Καρούνου σημείωσε επίσης ότι παρά την οικονομική κρίση και μέσα από αγώνα «καταφέραμε να κρατήσουμε τις παροχές μας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητάς μας». Ωστόσο, μας ενημέρωσε ότι οι ανασφάλιστοι με σακχαρώδη διαβήτη «δεν μπορούν να πάρουν δωρεάν ταινίες μέτρησης σακχάρου από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησής τους».

 

ΤΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ

Επίσης, συνεχίζεται ο αγώνας τους για να πάρει ΦΕΚ η υπουργική απόφαση να πάψουν να περνάνε κάθε δύο χρόνια από ΚΕΠΑ οι ασθενείς, καθώς είναι μη αναστρέψιμη πάθηση, και παρόλο που βγήκε πριν μήνες η σχετική απόφαση ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ενα ακόμα μελανό σημείο είναι και η προκατάληψη -ευτυχώς όχι πλέον στη Μεσσηνία- που αντιμετωπίζουν μέσα στο σχολείο από μερίδα εκπαιδευτικών οι μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη, σχετικά με τη χρήση ινσουλίνης. Μια ακόμα σημαντική διεκδίκηση παραμένει για τους διαβητικούς και «το θέμα της συμμετοχής με ποσοστό 10% στην ινσουλίνη -είναι η ορμόνη ζωής και θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν για όλους τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 και 2», σημείωσε καταλήγοντας η Αθαν. Καρούνου.