Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 08:31

Η Ελλη Σπυροπούλου στην "Ε" για την εκδήλωση για τα αυτοάνοσα νοσήματα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Η Ελλη Σπυροπούλου στην "Ε" για την εκδήλωση για τα αυτοάνοσα νοσήματα στην Καλαμάτα

 

Για πρώτη φορά στην Καλαμάτα θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση για τα αυτοάνοσα νοσήματα, αυτή την Κυριακή, η οποία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν έτσι άμεσα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για κάποιες από τις ασθένειες με τις οποίες έχουν διαγνωστεί οι ίδιοι ή οι δικοί τους άνθρωποι. Τη βραδιά διοργανώνουν ο Αθλητικός Σύλλογος Α.με.α «Διαφοροζώ», σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Μάχη για τα αυτοάνοσα νοσήματα», τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Αντίλογο. Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσουν συγκεκριμένα: Ελλη Σπυροπούλου προέδρος της ΑΜΚΕ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος νευρολόγος με θέμα "Σκλήρυνση κατά πλάκας", Χαράλαμπος Μιχαηλίδης δερματολόγος με θέμα "Ψωρίαση και Λεύκη, Κωνσταντίνος Ντελής ρευματολόγος με θέμα "Ρευματοειδής αρθρίτιδα". 

Περισσότερα για το θέμα εξήγησε στην "Ε" η Ελλη Σπυροπούλου, η οποία θα είναι και η πρώτη από τους ομιλητές. 

- Πότε ξεκίνησε ο Σύλλογος και τι κενό ήρθε να καλύψει; 

"H "Μάχη" δημιουργήθηκε σαν ιδέα στο μυαλό μου το 2006, όταν νοσώντας ένα οικείο μου πρόσωπο ακούσαμε για πρώτη φορά τη λέξη "αυτοάνοσο". Ταλαιπωρηθήκαμε ιδιαίτερα μέχρι να γίνει η διάγνωση και εξαιτίας αυτού, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ένας φορέας στην Ελλάδα που να συγκεντρώνει τα αυτοάνοσα νοσήματα και να παρέχει συνολική ενημέρωση. Στην πορεία των ετών - μιας και υπήρξε έντονη έξαρση στα αυτοάνοσα - ωρίμασε μέσα μου η σκέψη και το 2013 δημιουργήθηκε και επίσημα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Μάχη για τα αυτοάνοσα νοσήματα" και το site www.maxi.org.gr".

- Ηταν εύκολο στην αρχή να εγγραφούν μέλη; Στη συνέχεια ο κόσμος ενημερωνόταν και μετείχε πιο εύκολα; 

"Κάθε αρχή και δύσκολη, στην αρχή έπρεπε να μας γνωρίσει ο κόσμος να καταλάβει τι κάνουμε, τις προθέσεις μας και να μας εμπιστευτεί. Νομίζω όμως ότι γρήγορα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους, μιας και είμαστε κι εμείς … ένας από αυτούς, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και διάθεση για να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε. Αλλωστε το μότο μας είναι "η ζωή είναι μάχη" και χρειαζόμαστε μαχητές. Ναι πλέον ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια μας, στέκεται δίπλα μας και είναι ιδιαίτερα συγκινητική η διάθεση που έχει να βοηθήσει με κάθε τρόπο". 

- Πώς λειτουργούν οι συναντήσεις των μελών, όσον αφορά την αποδοχή του εκάστοτε προβλήματος από τον πάσχοντα; 

"Κοιτάξτε ο κόσμος έχει ανάγκη να γνωρίζει από τι πάσχει, πώς θα θεραπευθεί κ.λ.π., διψάει λοιπόν για στήριξη κι ενημέρωση, μας αναφέρει κάθε του πρόβλημα κι εμείς προσπαθούμε να του προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να νιώθει ότι σε αυτή τη "Μάχη" δεν είναι μόνος". 

- Τι στόχοι έχουν τεθεί από τη μεριά του Συλλόγου, όσον αφορά τη στήριξη από το κράτος;

"Η ΑΜΚΕ "Μάχη" σαφώς και θα ήθελε τη στήριξη του κράτους για να πραγματοποιήσει τις δράσεις και τους στόχους της. Παρόλα αυτά προς το παρόν κινούμαστε μόνοι μας και τα επόμενα σχέδια μας είναι μια σειρά από ημερίδες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η χαρτογράφηση των γιατρών σε όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με τα αυτοάνοσα νοσήματα, ώστε κάθε πολίτης που πάσχει και αγωνιά, να ξέρει που θα απευθυνθεί. Καλώ λοιπόν οποιονδήποτε θέλει να συνδράμει στον αγώνα μας ή να βοηθηθεί να μπει στο site της "Μάχης" και να αντλήσει πληροφορίες". 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER