Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 08:14

Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια

 

Το ΜΕΣΕΝΑ, δηλαδή το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια είναι πλέον πραγματικότητα εδώ και λίγο καιρό και θα αφορά τη Μεσσηνία, αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Τα μέλη του έδωσαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Rex" ώστε να κάνουν γνωστούς τους σκοπούς του συλλόγου.

Πρώτος μίλησε ο Δημήτρης Βεργόπουλος (ως μέλος), τονίζοντας ότι η άνοια είναι μία ασθένεια που αφορά ολοένα και περισσότερο κόσμο. Στόχος είναι το σωματείο να βρεθεί κοντά σε ασθενείς και φροντιστές, να τους ενημερώσει, να τους συμβουλέψει, να τους δώσει κουράγιο, αλλά και να ενημερώσει το κοινό. Ο ίδιος ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα στήριξή τους, το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, το "Rex", το νομικό Βασίλη Φωτεινάκη και το λογιστικό γραφείο Κουδούνη - Πετροπούλου. 

Η Μαρία Αθανασάκη (φροντιστής) συνέχισε λέγοντας πως οι ασθενείς και οι δικοί τους άνθρωποι βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. "Χρειαζόμαστε δύναμη και συμβουλές" υπογράμμισε. Ο Βασίλης Φωτεινάκης είπε πως η προσπάθεια ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου επίσημα, με 25 ιδρυτικά μέλη. Η γενική, οικογενειακή γιατρός Ειρήνη Σακκά ανέφερε κάποια βασικά στοιχεία για το Alzheimer και την άνοια, τα οποία δείχνουν το πόσο επηρεάζονται οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένα ποσοστό 50% των ασθενών είναι αδιάγνωστοι. 

Στην πρώτη αυτή συνέντευξη παρευρέθηκαν επίσης: η νευρολόγος Σοφία Σαμέλη, η ψυχολόγος Μαρία Ρεσβάνη, ο νευρολόγος Παν. Σολδάτος, η λογίστρια Ειρήνη Πετροπούλου, όλοι τους μέλη του νεοσύστατου συλλόγου.

Ορισμένοι από τους στόχους αναλυτικά είναι: Η εκπόνηση προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού για τα μέτρα πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου. Η δημοσιοποίηση των κοινωνικών αναγκών του προσβληθέντα πληθυσμού. Η διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους φροντιστές. Η παροχή ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, η δημιουργία ανακουφιστικών προγραμμάτων φροντίδας, όπως τα κέντρα ημέρας, παρέχοντας στους φροντιστές ένα μικρό διάλειμμα και στους πάσχοντες νέα ερεθίσματα και ευχαρίστηση, παρακολουθώντας προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, δημιουργικής απασχόλησης (μουσική, χορός, χειροτεχνία, ζωγραφική κ.ά.), ειδικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά), γυμναστική, φυσικοθεραπεία κ.λπ. Σύνθημα είναι το "Γίνε κι εσύ αρωγός στην προσπάθειά μας! ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α. μπορούμε να πετύχουμε πολλά"! 

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: 6980-718300, 11 π.μ. - 1 μ.μ. Δευτέρα - Παρασκευή, www.mesena.gr, mesenames@gmail.com.

Γ. Σαρ.  


NEWSLETTER