Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 16:39

ΕΦΚΑ: Ανασφάλιστοι όσοι δεν έχουν αριθμό μητρώου - Πώς επηρεάζονται οι έμμεσα ασφαλισμένοι

Γράφτηκε από την

Εκτός συστήματος παραμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, αρκετοί εκ των οποίων και στη Μεσσηνία, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να γίνει συνταγογράφηση ή νοσηλεία. Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι καθημερινά διαπιστώνουν ξαφνικά, μέσα σε κάποιο ιατρείο, πως… δεν είναι ασφαλισμένοι. 

Πρόκειται για έμμεσα ασφαλισμένους, συζύγους και παιδιά, που δεν έχουν αποκτήσει δικό τους αριθμό μητρώου και μέχρι πρότινος η συνταγογράφηση γινόταν βάσει του ΑΜΚΑ τους. Πλέον, μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την σύμπτυξη όλων των ταμείων, το σύστημα απαιτεί αριθμό μητρώου και αφήνει εκτός όσους δεν έχουν. 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στην Καλαμάτα Βαγιούλα Αγαδάκου, αυτό μπορεί να επιλυθεί εύκολα, εάν οι άμεσα ασφαλισμένοι προσκομίσουν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να γίνει απογραφή και εκδοθεί άμεσα ο αριθμός μητρώου, ο οποίος θα συνοδεύει το μέλος της οικογένειας εφ’ όρου ζωής, είτε είναι έμμεσα, είτε άμεσα ασφαλισμένο στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ίδια δεν είναι μέχρι στιγμής πάρα πολλές οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη Μεσσηνία, ωστόσο, καλό θα ήταν οι γονείς ή οι σύζυγοι ανά περίπτωση να διερευνήσουν το αν υπάρχει αριθμός μητρώου στα έμμεσα μέλη.

Οπως επισημαίνει ακόμα, σταδιακά αποκαθίστανται και άλλα ζητήματα που είχαν προκύψει μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την συγχώνευση των ταμείων, καθώς οι πάροχοι (ιδιωτικές εταιρείες) των ασφαλιστικών ταμείων δεν είχαν διαθέσει τα στοιχεία των ασφαλισμένων, με συνέπεια να υπάρχει δυσλειτουργία στους αριθμούς μητρώου των ασφαλισμένων και σε άλλα στοιχεία που αναφέρονται στους ίδιους. Σταδιακά ωστόσο, μειώνονται τα παράπονα, καθώς φαίνεται πως πλέον οι πάροχοι διαθέτουν στοιχεία.

Κ.Δ.