Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 08:14

Το 2ο «Καφέ Ανοιας» στην Καλαμάτα με στόχο ευαισθητοποίηση για το Αλτσχάιμερ

Γράφτηκε από τον

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το σοβαρό πρόβλημα της νόσου Αλτσχάιμερ -και των άλλων μορφών άνοιας- πραγματοποιείται το 2ο «Καφέ Ανοιας», αύριο Σάββατο 27 Μαΐου στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Elite City Resort», από τις 12 ώς τις 2 το μεσημέρι.

Αυτό γνωστοποίησαν χθες, σε συνέντευξη, στο ξενοδοχείο «Rex», οι εκπρόσωποι του Μεσσηνιακού Σωματείου Επαφής για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (ΜΕΣΕΝΑ), το οποίο διοργανώνει την πιο πάνω εκδήλωση.

«Το υπαρκτό πρόβλημα της άνοιας χρειάζεται την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όχι μόνο του απλού κόσμου, αλλά και του ιατρικού» σημείωσε ο νευρολόγος Γιάννης Νινιός, προσθέτοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης επιδιώκεται να ενημερωθεί ο κόσμος για την άνοια και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για «διαδεδομένη, αλλά ταυτόχρονα παραγνωρισμένη νόσο» μίλησε από την πλευρά του ο επίσης νευρολόγος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι μένουν αδιάγνωστοι και το πρόβλημα διαπιστώνεται όταν πλέον βρίσκεται στα τελευταία στάδια.

«Ο κόσμος που θα βρεθεί στο "Καφέ Ανοιας" θα ενημερωθεί σχετικά με τα αρχικά συμπτώματα, καθώς είναι σημαντικό να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση» συνέχισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μιλά για ίαση -«αυτή δεν υπάρχει ακόμα, γίνεται μόνο θεραπεία των συμπτωμάτων» διευκρίνισε. Συμπλήρωσε, πάντως ότι τόσο για το αίτιο της νόσου, όσο και για την ίασή της, διενεργείται τεράστια επιστημονική έρευνα, την οποία χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη».

«Είναι σημαντικό να "φρενάρουμε" τα συμπτώματα, έτσι ώστε να προσφέρουμε ποιότητα ζωής στον ασθενή» σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι η απώλεια της πρόσφατης μνήμης δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα ή εκδήλωση άνοιας:

«Δεν πλήττεται μόνο η μνήμη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνεται δυσκολία άρθρωσης λόγου, αποπροσανατολισμός, δυσκολία στην κίνηση» εξήγησε ο Π. Παπαδόπουλος.

Τέλος, η Μαρία Αθανασάκη και η Αμαλία Βαλσαμάκη, μιλώντας με την ιδιότητα των φροντιστών ατόμων με άνοια, τόνισαν ότι χρειάζεται πολλή αγάπη για να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, ενώ αναφερόμενες στο σωματείο κάλεσαν τον κόσμο να το γνωρίσει και να προσφέρει, σε εθελοντική βάση, προσθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6980-718300.

Β.Γ.Μ.