Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 08:29

Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου το πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου πρόκειται να μετατραπεί το κατάστημα του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Στον ίδιο σχεδιασμό  προβλέπονται και 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη.

Οπως είπε στην "Ε" ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα Παναγιώτης Κατσαφάδος - γιατρός χειρουργός, με τον προγραμματισμό αυτό στόχος είναι να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια υγεία, να ανακουφιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων και να ασχοληθούν περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά με τη δευτεροβάθμια υγεία.

Ο κ. Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι στις ΤΟΜΥ που θα λειτουργούν σε 14ωρη βάση, προβλέπεται παθολόγος γιατρός ή γενικός ή οικογενειακός, νοσηλευτής και επισκέπτρια υγείας. Αναμένεται ο γιατρός να επισκέπτεται τον ασθενή στο σπίτι, αν χρειάζεται και να τον εξετάζει δωρεάν. Οι ΤΟΜΥ θα συνεργάζονται με Κέντρα Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης από ναρκωτικά. 

Οι χώροι για τις ΤΟΜΥ έχουν διατεθεί από το Δήμο Καλαμάτας και οι επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ τους έχουν ελέγξει κι έχουν βεβαιώσει την καταλληλότητά τους. Οικονομικά οι ΤΟΜΥ θα καλυφθούν από το νέο ΕΣΠΑ για 4 χρόνια (2+2) και για να έχει κίνητρο κάποιος γιατρός να ενταχθεί σε μια τέτοια μονάδα, θα μπαίνει με το βαθμό του επιμελητή Α’.

Σε περίπτωση που ένα περιστατικό ξεπερνάει τις δυνατότητες της ΤΟΜΥ θα προωθείται με κλείσιμο ραντεβού στο Κ.Υ. Αστικού Τύπου ή στο Νοσοκομείο.

Το Κ.Υ. Αστικού Τύπου θα έχει όλες τις βασικές ειδικότητες και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο. Το κατάστημα του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, θα έχει και ειδικότητες που σήμερα δεν έχει, όπως γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγο, ψυχίατρο. 

Ο στόχος είναι με την εξοικονόμηση των πόρων από τη λειτουργία των νοσοκομείων, να χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΜΥ μετά τα πρώτα 4 χρόνια της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ομως, για άλλη μια φορά, η πράξη απέχει από τα λόγια και τα σχέδια. Γιατί οι προσλήψεις των γιατρών και όλου του προσωπικού που θα εργαστεί στις ΤΟΜΥ, θα έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές Μαΐου, αλλά ακόμα οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν κινηθεί.

Γ.Σ.