Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 11:30

Η μεσσηνιακή διατροφή "φάρμακο" για την παιδική παχυσαρκία

Γράφτηκε από την

Η σημαντική διοργάνωση "Μεσσηνιακές ημέρες σακχαρώδη διαβήτη: υψώνουμε ασπίδα προστασίας" ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας "Γλυκιά Μεσσηνία". 

Το πρόγραμμα συντονίζει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο κ. Χαλβατσιώτης στάθηκε στη μείζονα σημασία της πρόληψης και της γρήγορης διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη. Παρατήρησε ότι «η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη« και σημείωσε πως «η Μεσσηνία μπορεί να πρωτοστατήσει, γιατί η μεσογειακή - μεσσηνιακή διατροφή μαζί με την άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Στην εκδήλωση ο κ. Χαλβατσιώτης μίλησε με θέμα "Σακχαρώδης διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα"  και ο χειρουργός - επιμελητής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος με θέμα "Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο". 

Πριν από την εκδήλωση έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε πολίτες της Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια των "Μεσσηνιακών ημερών" θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης (GHbA1c) και ενημερωτικές διαλέξεις, έως τον Οκτώβριο, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν: στην Πύλο (15 Ιουνίου), στη Χώρα (16 Ιουνίου), στον Μελιγαλά (27 Ιουλίου), καθώς επίσης στην Καρδαμύλη, στη Μεσσήνη, στην Κυπαρισσία, στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά (εντός του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου).