Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 18:13

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον διαβήτη σε Πύλο και Χώρα

Γράφτηκε από την

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), θα έχουν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι κάτοικοι της Πύλου και της Χώρας. Οι μετρήσεις και οι ομιλίες θα γίνουν την Πέμπτη στο Ινστιτούτο «Νέστωρ» (Παλαιό Γυμνάσιο) στην Πύλο και την Παρασκευή στο Κινηματοθέατρο "Rex" στη Χώρα. 

Και τις δύο ημέρες, στις 4 - 7 μ.μ. θα διενεργηθούν δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους κατοίκους των δύο προαναφερόμενων περιοχών, ενώ στις 7 - 9.30 μ.μ. θα διεξαχθεί το ενημερωτικό πρόγραμμα. 

Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Διαβητικών του νομού «Γλυκιά Μεσσηνία». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο σύλλογος αναλαμβάνει συχνά ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Μία από αυτές είναι και το τρέχον ενημερωτικό πρόγραμμα «Μεσσηνιακές ημέρες σακχαρώδη διαβήτη: Υψώνουμε ασπίδα προστασίας», το οποίο συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην Πύλο θα δοθούν οι διαλέξεις «Σακχαρώδης διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον χειρουργό, επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Στη Χώρα θα προστεθεί και η διάλεξη «Διαβήτης και καρδιά», από τον συντονιστή διευθυντή του Α’ Παθολογικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέα Μελιδώνη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.   

Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί να ευλογήσουν και να προσφωνήσουν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Πύλο και Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος στη Χώρα.

Το συνολικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου - Νέστορος, Οιχαλίας, Δυτ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.