Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 09:08

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσσηνία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα, ούτε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσής του.

Αυτό βεβαιώνουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο νομό, Μιχάλης Μιχαήλ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το κοινό κουνούπι και οι δείκτες επικινδυνότητας στη Μεσσηνία δεν είναι υψηλοί, αντίθετα με άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχει και προειδοποίηση για τέτοιο κίνδυνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο μεταξύ, η Π.Ε. Μεσσηνίας παίρνει μέτρα προστασίας και καθημερινά, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία που κάνει την κουνουποκτονία, πέντε διαφορετικά συνεργεία βγαίνουν και ψεκάζουν. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, θα πρέπει να τηρούνται και ατομικά προληπτικά μέτρα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ. Τα μέτρα αυτά είναι τα συνήθη μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών: χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και ανεμιστήρες, καίμε φιδάκια και προσέχουμε να μην υπάρχει στάσιμο νερό έστω και σε μικρή ποσότητα στον περιβάλλοντα χώρο, γιατί εκεί μαζεύονται οι προνύμφες. Γι' αυτό και ελέγχουμε να μην μένει νερό στις γλάστρες, τις υδρορροές, το γκαζόν ή γενικότερα να μην υπάρχουν τριγύρω λιμνάζοντα νερά. 

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Ο Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρης ανακοίνωση, την οποία έχει βγάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία να παίρνονται προληπτικά μέτρα, όπως να μπαίνουν σήτες στα παράθυρα και να γίνεται καταπολέμηση με εντομοαπωθητικά. Αναφορικά με το περιστατικό θανάτου ηλικιωμένης στο Αργος, ο κ. Μιχαήλ μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό και διαβεβαίωσε ότι η Μεσσηνία δεν είναι σε επιφυλακή γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία, όπου εκεί έχει εκδηλωθεί και περιστατικό ελονοσίας. Παρόλα αυτά βεβαίωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας βρίσκεται σε εγρήγορση και ακολουθεί τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το απλό οικιακό κουνούπι και ο συνήθης ξενιστής του είναι τα πτηνά. Η εμφάνισή του -λένε οι ειδικοί- δεν είναι κάτι το παράδοξο, καθώς κάθε 3 με 4 χρόνια παρουσιάζεται μια συρροή κρουσμάτων, διαγράφει κάποιο κύκλο και υποχωρεί. 

Εν τω μεταξύ στο νομό η κουνουποκτονία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζεται. Καθημερινά στη Μεσσηνία βγαίνουν για ψεκασμούς 5 συνεργεία, στη Γιάλοβα, τον κάμπο της Μεσσήνης και τον κάμπο της Καλαμάτας και εναλλάξ σε αστικές περιοχές σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες του νομού. 

Οδηγίες προφύλαξης

  • Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν:
  • Ενδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
  • Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες.
  • Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια.
  • Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  •  Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές κ.λπ., καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.

Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες. Λιγότερο από το 1% αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εμβόλιο και ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ν.Κ.