Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 17:33

100 άτομα εξετάστηκαν για σάκχαρο στο Πεταλίδι 

Γράφτηκε από την

Συνεχίζονται οι δράσεις του ενημερωτικού προγράμματος «Μεσσηνιακές ημέρες σακχαρώδους διαβήτη: Υψώνουμε ασπίδα προστασίας», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία».

Το πρόγραμμα σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Ετσι, μετά την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου) και τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), η πέμπτη εκδήλωση έγινε στο Πεταλίδι στη 1 Σεπτεμβρίου.

Τον συνολικό συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. 

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, πάνω από 100 κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του σακχαρώδους διαβήτη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πεταλιδίου. 

Στο ενημερωτικό μέρος δόθηκε η διάλεξη «Σακχαρώδης διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.   

Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία» Αθανασία Καρούνου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Μεσσήνης Ν. Ξαρχάκος, η ιατρός του τοπικού Περιφερειακού Ιατρείου Αναστασία Πολυδούρη καθώς και ο πρώην δήμαρχος και ιατρός του Πεταλιδίου Γ. Στραβόλαιμος. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου Π. Θεριός. 

Το συνολικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Επόμενους «σταθμούς» της πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν η Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), η Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), η Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), ο Αριστομένης (21 Οκτωβρίου), καθώς και η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά (εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017).