Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 20:04

700 ασθενείς την ημέρα στο ΠΕΔΥ της Καλαμάτας - Αναμονή έως 2,5 μήνες

Γράφτηκε από την

Γύρω στους 700 ασθενείς υποδέχεται κατά μέσο όρο σε μια ημέρα η μονάδα ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει οργανόγραμμα ώστε να υπάρχει και μια σαφής εικόνα για το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Κάτι τέτοιο, όπως μας είπε χθες η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, θα είναι εφικτό σε δύο μήνες από τώρα, όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) στην πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Αυτά αναφέρθηκαν χθες, καθώς οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας είχαν σύσκεψη εργασίας με τον διευθυντή της μονάδας ΠΕΔΥ, παρουσία στελεχών του τοπικού Τμήματος Υγείας του κόμματος. Ο διευθυντής της μονάδας (η οποία βέβαια έχει μετονομαστεί εκ νέου, από ΠΕΔΥ σε Μονάδα Αναφοράς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης), Παναγιώτης Κατσαφάδος, μίλησε για σταδιακή αύξηση της ζήτησης από τους ασθενείς (αρχικά όπως είπε προσέρχονταν ημερησίως 100-150 άτομα). Επίσης έκανε λόγο για προσπάθεια υπολογισμού των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό ανάλογα με τις λίστες αναμονής σε κάθε ιατρείο, λόγω έλλειψης οργανογράμματος. 

Σε σχετική ερώτηση της "Ε" για τις ελλείψεις σε γιατρούς, ο κ. Κατσαφάδος απάντησε καταρχάς ότι χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2-3 γενικών ιατρών: μια ειδικότητα που μπορεί να καλύψει πολλές από τις ανάγκες. Επιπλέον, τώρα η μονάδα έχει από έναν καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, παιδίατρο, ακτινολόγο και οδοντίατρο, και για να καλύψει τη ζήτηση χρειάζεται τουλάχιστον από έναν ακόμη γιατρό σε κάθε προαναφερόμενη ειδικότητα. 

 

ΕΩΣ 2,5 ΜΗΝΕΣ Η ΑΝΑΜΟΝΗ

Ενδεικτικά, σχετικά με τη ζήτηση για οφθαλμίατρο και οδοντίατρο ο διευθυντής επεσήμανε ότι η λίστα αναμονής φτάνει τους 2,5 μήνες - ενώ καρδιολόγοι χρειάζονται άλλοι δύο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον όγκο των ασθενών, αλλά και για να μπορούν να κάνουν τις εφημερίες τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και να παίρνουν τα ρεπό τους. 

Σημείωσε πάντως ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο εργάζεται κανονικά, όπως και το ακτινολογικό. Παράλληλα, τόσο οι κλινικοί γιατροί όσο και τα εργαστήρια εξυπηρετούν και ανασφάλιστους. 

Στα θετικά για την πορεία της μονάδας, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και την ενίσχυση με δύο διοικητικούς υπαλλήλους τους οποίους ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος ότι θα στείλει στη μονάδα. Αισιόδοξος δήλωσε και για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, αρκεί όπως είπε να επανδρωθούν σωστά. 

Ενα ακόμα πρόβλημα πάντως είναι και η κατάσταση του κτηρίου, το οποίο... στάζει όταν βρέχει. Επίσης, χρειάζονται καινούργιες οδοντιατρικές έδρες.

 

ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Η Γιώτα Κοζομπόλη, σε ερώτησή μας γιατί έχει καθυστερήσει το οργανόγραμμα, απάντησε ότι μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου "τρέχει" ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ. Μετά, και σε διάστημα δύο μηνών, θα έχουν γίνει τα οργανογράμματα τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είπε ότι από τη στιγμή που η ζήτηση από τους ασθενείς μεγαλώνει, σωστά θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι γιατροί. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει μια τομή στην πρωτοβάθμια υγεία και ζήτησε από τους γιατρούς να κάνουν αιτήσεις για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ, γιατί υπάρχουν τα κίνητρα. 

Ν.Κ.