Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 21:04

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης από το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης από το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας 

 

Συνολικά 150.000 εκτρώσεις καταγράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αναφέρει το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, επισημαίνοντας ότι “η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης”.

Στη χώρα μας, σημειώνεται στο ίδιο μήνυμα, ο αριθμός των εκτρώσεων κινείται σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Αντίθετα, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, τονίζεται αναφορικά με τη σημερινή ημέρα, “είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο, διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της γνώσης γύρω από την αντισύλληψη και βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες. Από αυτές, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 μένουν έγκυες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε εφήβους”.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί στο ισόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 27213 63338 (Δευτέρα και Τετάρτη  7 - 9 μ.μ. και Τρίτη και Πέμπτη 12 μ. - 2 μ.μ.).


NEWSLETTER