Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 12:37

Tα αιμοπετάλια η «θεραπεία» για τη γυροειδή αλωπεκία

Γράφτηκε από την
Tα αιμοπετάλια η «θεραπεία» για τη γυροειδή αλωπεκία

Στη θαυματουργή φύση των αιμοπεταλίων του αίματος εντοπίζεται το μυστικό της θεραπευτικής αντιμετώπισης της γυροειδούς αλωπεκίας.

Έπειτα από 7 συνεδρίες αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP στην πολυβραβευμένη κλινική Cosmetic Derma Medicine, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας σε δίδυμα με γυροειδή αλωπεκία ήταν θεαματικά, δημιουργώντας ελπίδες για μια οριστική θεραπεία κατά της ασθένειας με αυτοάνοσο υπόστρωμα.

Το μεγάλο στοίχημα στην αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε μικρές ηλικίες

Στην κλινική Cosmetic Derma Medicine, εφαρμόστηκε η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, για τη θεραπεία δύο εξαιρετικά δύσκολων περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας με σχεδόν καθολική απώλεια μαλλιών, σε δίδυμα αδέρφια ηλικίας 13 ετών. Στην πρώτη περίπτωση, η γυροειδής αλωπεκία εμφανίστηκε στην ηλικία των 9 ετών με την προσβολή φρυδιών και βλεφαρίδων, παραμένοντας σταθερή για 2 χρόνια, η οποία αντιμετωπίστηκε με τοπική αγωγή. Στην επόμενη διετία, προσβλήθηκε και το τριχωτό της κεφαλής, με σταδιακή απώλεια μαλλιών έως την εμφάνιση ολικής γυροειδούς. Στη δεύτερη περίπτωση, η γυροειδής αλωπεκία εμφανίστηκε σε ηλικία 7 ετών με την προσβολή του τριχωτού της κεφαλής από την αρχή.  Από το Μάρτιο του 2017, ακολουθείται η -απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική- θεραπεία τριχόπτωσης PRP, η οποία εφαρμόστηκε σε έναν κύκλο 7 συνεδριών με συχνότητα εφαρμογής 1 συνεδρία ανά μήνα. Στην ίδια κλινική, λίγο καιρό πριν, εφαρμόστηκε η ίδια θεραπεία, η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, σε 15χρονο έφηβο με γυροειδή αλωπεκία σχεδόν καθολικής απώλειας μαλλιών, σε ένα κύκλο 8 συνεδριών με την ίδια συχνότητα, χαρίζοντας εξίσου θεαματικά αποτελέσματα.

Όσα γνωρίζουμε για τη γυροειδή αλωπεκία

Πρόκειται για ασθένεια του τριχωτού που εκδηλώνεται στο 1% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με απώλεια τριχών κατά τόπους, ενώ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε καθολική απώλεια τριχών στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα.

Ως επικρατέστερη αιτία της γυροειδούς αλωπεκίας θεωρείται η διαταραχή του ανοσοποιητικού – έχει επομένως αυτοάνοσο υπόστρωμα -  που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και τα προσβάλλει. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων, αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να εισέλθουν στην τελογενή  φάση - το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Μετά το πέρας της τελογενούς φάσης, δηλαδή περίπου 3 μήνες μετά, οι τρίχες πέφτουν ενώ για να υπάρξει επαναφύτρωση θα πρέπει να  σταματήσει η προσβολή των τριχοθυλακίων από τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Πέραν του αισθητικού προβλήματος, η γυροειδής αλωπεκία δεν επιβαρύνει  την υγεία, δηλαδή δεν πλήττει άλλα οργανικά συστήματα, επηρεάζει ωστόσο πολύ αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς. Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως θυρεοειδίτιδα ή λεύκη.

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας συνήθως είναι τοπική ή συστηματική με κορτικοστεροειδή, που ως γνωστόν δεν θεραπεύουν, παρά μόνο αναστέλλουν τα συμπτώματα. Για την αντιμετώπισή της συνήθως ακολουθείται θεραπεία δερματολογικής φύσεως με κορτιζόνη και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το είδος, την έκταση και την περιοδικότητα του φαινομένου.

Ως αυτοάνοσο νόσημα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, με το στρες να αποτελεί παράγοντα που επιβαρύνει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου. Γι’ αυτό στα πλαίσια της θεραπείας συστήνονται πάντα και μέθοδοι που ανακουφίζουν από το στρες.

Η σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας

Καθώς η επιστήμη της Ιατρικής προχωρά με γοργά βήματα, στις θεραπευτικές επιλογές προστέθηκε η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική μέθοδο που μπορεί να επαναφέρει την πυκνότητα των μαλλιών ακόμα και σε δύσκολες μορφές αλωπεκίας.

Διαδικασία: Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP εφαρμόζεται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και βασίζεται στο αίμα μας. Ο γιατρός πραγματοποιεί αιμοληψία από τον ενδιαφερόμενο. Ακολουθεί η επεξεργασία του αίματος, ο διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος  και η ενεργοποίησή  του με αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος γιατρός εγχέει το ενεργοποιημένο πλάσμα του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Η θεραπεία ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και οδηγεί σε επαναφύτρωση των τριχών.  Ταυτόχρονα, αυξάνει το μέγεθος της διαμέτρου της τρίχας  και επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας  (αναγενής φάση) με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην πέφτουν πρόωρα.

Σημαντικό πλεονέκτημα της θεραπείας, πέρα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, είναι ότι δεν έχει παρενέργειες καθώς δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα παρά μόνο αυτόλογοι παράγοντες. Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο www.cosmeticdermamedicine.gr

ή καλέστε:

Αθήνα: +30 210 6980451

Κηφισιά: +30 210 6232220

Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240

Πάτρα: +30 2610 226562

Ρόδος: +30 22410 32700

Λεμεσός: +357 25251040


NEWSLETTER