Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 14:31

Καλαμάτα: Ο αντιεμβολιασμός αποτέλεσμα των ψευδών ειδήσεων 

Γράφτηκε από την

Η μειωμένη προσέλευση και η απροθυμία για τον προληπτικό εμβολιασμό απέναντι στις ασθένειες σημειώνουν ανησυχητική αύξηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος -και πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας- μιλώντας προχθές Σάββατο βράδυ στην Καλαμάτα, στο Πνευματικό Κέντρο, στην εκδήλωση “Εμβόλια: μύθοι και αλήθειες” που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας.

Οπως σημείωσε ειδικότερα, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα, η άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό έχει μειώσει το ποσοστό των εμβολιασμών σε επικίνδυνο σημείο: Τα στοιχεία το εμφανίζουν στο 85%, ενώ το ποσοστό που εγγυάται αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 95%.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή, η διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να αποδοθεί σε 3 παράγοντες, κυρίως: α) Σε επαγγελματίες υγείας που δεν αντέδρασαν επαρκώς στη διάδοση διάφορων ανυπόστατων φημών, τόσο για το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης όσο και γενικότερα για τα εμβόλια. β) Στην οικονομική κρίση και στο κόστος των εμβολίων. Και γ) στα μέσα ενημέρωσης, αρκετά από τα οποία διέδωσαν -χωρίς προηγουμένως να ελέγξουν την εγκυρότητά τους- ποικίλες θέσεις και απόψεις εναντίον των εμβολιασμών.

Από την πλευρά του, ο εκ των διαχειριστών της σελίδας “Ellinikahoaxes.gr” Θάνος Επαχτίτης μίλησε για την εξάπλωση της διάδοσης των fake news (ψευδών ειδήσεων) για τα εμβόλια στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.

Την εκδήλωση -την ευθύνη της οποίας είχαν οι γιατροί και μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουσούλης και Λιάνα Τζίφα- χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ.