Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 07:56

Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Την προκήρυξη μιας θέσης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας αναμένεται να εγκρίνει μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα δε με ενημέρωση του Γιώργου Μπέζου, διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, το υπουργείο θα εγκρίνει και μια προκήρυξη για τη θέση ενός ακόμα ψυχιάτρου στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας. 

Οπως ο κ. Μπέζος γνωστοποίησε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook: “Με σημερινό της (σ.σ. χθεσινό) έγγραφο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μας ζητά να δεσμεύσουμε μια θέση Ψυχιατρικής για το Γ.Ν. Καλαμάτας και μια θέση Παιδοψυχιατρικής για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, διότι τις επόμενες ημέρες δίνεται η έγκριση της προκήρυξης”. Φυσικά είναι πολύ θετικό το ότι θα προκηρυχθεί η θέση του παιδοψυχιάτρου, γιατί θα βοηθήσει πολλές οικογένειες οι οποίες τώρα χρειάζεται να μετακινούνται σε κρατικές δομές εκτός της Μεσσηνίας για να παρακολουθείται το παιδί τους από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Επίσης, θα λύσει θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την υποστήριξη, αλλά και τη σταθερή παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί στην Καλαμάτα από το 2007, αλλά, αν και προβλέπεται, η θέση δεν έχει καλυφθεί – γι’ αυτό και αρχικά θα ευχηθούμε να ανταποκριθεί κάποιος στο κάλεσμα της προκήρυξης, αφού παρατηρείται έλλειψη γενικότερα στον κλάδο.

Οπως ανέφεραν στην “Ε” κοινωνικοί λειτουργοί, στην Καλαμάτα ακόμα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες υπάρχουν μόνο δύο ιδιώτες παιδοψυχίατροι. Οι ίδιες πηγές μας επεσήμαναν πως αν κάποιος ανταποκριθεί στην προκήρυξη, λύνονται σε έναν μεγάλο βαθμό οι διαγνωστικές ανάγκες και το κενό που υπάρχει στο νομό στην παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από μια δημόσια δομή. Επισημαίνουν όμως πως, επειδή ακριβώς οι ανάγκες αυτές είναι μεγάλες και ο όγκος αιτημάτων που έτσι κι αλλιώς δέχεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ήδη τεράστιος, προκύπτουν άλλα ζητήματα. Οπως π.χ. το αν ένας και μόνο παιδοψυχίατρος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικά το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ θετικό ότι από... κανέναν θα έχουμε έστω έναν παιδοψυχίατρο. 

Επίσης, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι άνθρωποι, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ο γιατρός αυτός θα πλαισιωθεί από μια ομάδα ειδικών, τέτοια που να προσφέρει μια συνολικότερη παρακολούθηση στα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για να ξεπεραστεί έτσι η όποια τυχόν μεγάλη αναμονή μεταξύ των συναντήσεων με τον παιδοψυχίατρο. 

Ν.Κ.