Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 10:14

Προκήρυξη θέσης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας η προκήρυξη μιας μόνιμης θέσης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, που αναμένετο από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Το υπουργείο ενέκρινε και μία προκήρυξη για τη θέση ενός ακόμα μόνιμου ψυχιάτρου στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας. Θυμίζουμε ότι με έγγραφό της στις 31 του περασμένου Οκτωβρίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας να δεσμεύσει μία θέση Ψυχιατρικής για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και μία θέση Παιδοψυχιατρικής για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Χθες λοιπόν εγκρίθηκε η προκήρυξη ανοίγοντας το δρόμο για τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Ιατρική Υπηρεσία της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας. 

Οπως είχε γράψει η “Ε”, η προκήρυξη της θέσης του παιδοψυχιάτρου είναι πολύ θετικό βήμα (ποτέ δεν διέθετε το νοσοκομείο) γιατί θα βοηθήσει πολλές οικογένειες οι οποίες τώρα χρειάζεται να μετακινούνται σε κρατικές δομές εκτός Μεσσηνίας για να παρακολουθείται το παιδί τους από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Επίσης, θα λύσει θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την υποστήριξη, αλλά και τη σταθερή παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην Καλαμάτα ακόμα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες υπάρχουν μόνο δύο ιδιώτες παιδοψυχίατροι, και αν κάποιος ανταποκριθεί στην προκήρυξη, λύνονται σε έναν μεγάλο βαθμό οι διαγνωστικές ανάγκες και το κενό που υπάρχει στο νομό στην παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από μια δημόσια δομή. Κοινωνικοί λειτουργοί μάλιστα αρκετές φορές μας έχουν επισημάνει πως ήδη οι ανάγκες αυτές είναι μεγάλες και ο όγκος αιτημάτων που έτσι κι αλλιώς δέχεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ήδη τεράστιος -οπότε αν ένας και μόνο παιδοψυχίατρος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικά το κάθε περιστατικό ξεχωριστά μάλλον φαντάζει το ελάχιστο όταν δεν έχουμε κανέναν παιδοψυχίατρο. 

Επίσης, σημαντικό είναι και το αν ο γιατρός αυτός θα πλαισιωθεί από μια ομάδα ειδικών, τέτοια που να προσφέρει μια συνολικότερη παρακολούθηση στα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για να ξεπεραστεί έτσι η όποια μεγάλη αναμονή μεταξύ των συναντήσεων με τον παιδοψυχίατρο. 

Ν.Κ.