Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 10:12

Με μεγάλη καθυστέρηση ραντεβού για μαστογραφία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Μια καρδιά, που συμβολίζει την έγκυρη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού, προτρέπει να βάλουμε στον τοίχο του προφίλ μας στο Facebook ένα μήνυμα το οποίο κυκλοφορεί από τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα όμως, οι γυναίκες που κλείνουν στον τηλεφωνικό αριθμό 14500 ραντεβού για μαστογραφία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα πρέπει να περιμένουν... πολύ, καθώς ο αριθμός είναι περιορισμένος και η μεγάλη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα κάποιες να μην καταφέρνουν καν να βρουν ραντεβού!  

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ως μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό, νοσοκομειακές πηγές βλέπουν το να ξεκινήσει η λειτουργία ενός απογευματινού ιατρείου, ώστε περισσότερες γυναίκες να εξυπηρετούνται. Αλλωστε πολλές γυναίκες είναι άπορες ή ανασφάλιστες και δεν έχουν άλλη επιλογή από το νοσοκομείο.

Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει και περισσότερο προσωπικό, καθώς στον μαστογράφο του Νοσοκομείου Καλαμάτας δουλεύουν τώρα μία ακτινολόγος-ακτινοδιαγνώστρια και ένας τεχνολόγος. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK

«Μπορείς να βάλεις μια καρδιά στον τοίχο στο προφίλ σου, μόνο μια καρδιά χωρίς σχόλια και έπειτα να το στείλεις σε όλες τις γυναίκες από τις επαφές σου; Αυτό αφορά όλες τις γυναίκες καθώς ξεκινάει αύριο η εβδομάδα πρόληψης για τον καρκίνο του στήθους!» προτρέπει το μήνυμα.  

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα και κατά πόσο οι γυναίκες φροντίζουμε ώστε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις και απαραίτητα μαστογραφία μετά τα 40; 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου "Ξαναρχί-ΖΩ", Πολυτίμη Κυπραίου, τα τελευταία χρόνια οι εκστρατείες ενημέρωσης αφύπνισαν τις γυναίκες οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό δεν αμελούν την μαστογραφία. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και νοσοκομειακές πηγές, και μάλιστα λένε ότι είναι κι αυτός ένας λόγος για την τόσο μεγάλη ζήτηση στα ραντεβού για μαστογραφία, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε ένα ή το πολύ δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 και έως τα 75. 

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι ίδιες πηγές από το Νοσοκομείο τονίζουν ακόμα πως, όσο ευαισθητοποιημένες και αν είναι οι γυναίκες πλέον πάνω σε αυτό το θέμα, πάντα χρειάζονται οργανωμένες δράσεις για μαστογραφία και κλινικές εξετάσεις, σε συνεργασία και με κοινωνικούς φορείς. 

Η Πολυτίμη Κυπραίου τονίζει από την πλευρά της ότι τέτοιες δράσεις έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή, όπως πρόσφατα «η δωρεάν ψηλάφηση 

που έκανε ο Ερυθρός Σταυρός και οι γυναίκες έτρεξαν να κάνουν την πρόληψή τους και να τις κοιτάξει γιατρός», αναφέρει. Αντίστοιχη επιτυχία έχουν και οι εκστρατείες του συλλόγου που κάνει εντός και εκτός Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ενημέρωση. 

Η κ. Κυπραίου τονίζει πως ο καρκίνος του στήθους δεν πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες, γιατί εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα και δεν έχει προχωρήσει, «είναι 1.000% ιάσιμος». Ομως, υπάρχουν και γυναίκες οι οποίες πιάνουν κάτι στο στήθος τους, «καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά φοβούνται να πάνε στο γιατρό». 

ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η πρόεδρος του "Ξαναρχί-ΖΩ", έχοντας και η ίδια εμπειρία καρκίνου, προτρέπει όλες μας, «μόνες μας στο σπίτι, να μην ξεχνάμε να κάνουμε μια απλή ψηλάφηση την ώρα π.χ. που κάνουμε μπάνιο». Και «αν κάτι δούμε, ένα ογκίδιο ή μια κυστούλα, να μην παίρνουμε μόνες την απόφαση ότι δεν πάμε πουθενά: Πάμε σε ειδικό μαστολόγο - παθολόγο ή χειρουργό. Δεν θέλει γυναικολόγο, εκ πείρας λέω ότι πολλές γυναίκες ξεκίνησαν με κάτι που βρήκαν ή έπιασαν και πήγαν σε γυναικολόγο, αλλά ο ειδικός γιατρός ξέρει τι είναι για να τις καθοδηγήσει». 

Υπενθυμίζει επίσης ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει μαστογράφος και ογκολόγος-παθολόγος. «Μια γυναίκα μπορεί να κλείσει το ραντεβού της με τον ογκολόγο-παθολόγο, να την εξετάσει και να της δώσει χαρτί για μαστογραφία», λέει. Και προσθέτει πως «προληπτικά, μια φορά το χρόνο, κάνουμε Τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία - κι αν δεν θέλουμε στο νοσοκομείο, υπάρχουν και ιδιωτικά κέντρα». 

Καταλήγοντας, η Πολυτίμη Κυπραίου τονίζει και πάλι πως ο ειδικός γιατρός είναι ο ογκολόγος-παθολόγος ή ο ογκολόγος-χειρουργός: «Ούτε ο γυναικολόγος, ούτε ο απλός χειρουργός. Θέλει ειδικό γιατρό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο γυναικολόγος δεν μπόρεσε να το διαγνώσει».