Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 14:59

Κύστη κόκκυγα: Η σύγχρονη αντιμετώπισή της

Γράφτηκε από την
Κύστη κόκκυγα: Η σύγχρονη αντιμετώπισή της

 

Του Αναστάσιου Τσεχπενάκη

Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής

Ευρωκλινική Αθηνών

Η κύστη κόκκυγα ή τριφωλεακό συρίγγιο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται σε κάποια φλεγμονή κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα. Συνήθως προκαλείται από επιμόλυνση τριχοθυλακίων και συχνά παρατηρείται σε περιπτώσεις έντονης τριχοφυΐας της περιοχής σε συνδυασμό με καθιστική ζωή.

Η κύστη κόκκυγα εκδηλώνεται αρχικά ως μια επώδυνη διόγκωση στην «ουρά» και μπορεί να συνυπάρχει πόνος στη μέση καθώς και καταβολή δυνάμεων και πυρετός. Σε αρκετές περιπτώσεις η κύστη «ανοίγει», παροχετεύεται δηλαδή από μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι από μια τρύπα στο δέρμα, ρέει δύσοσμο πηχτό υγρό (πύο), υποχωρεί η φλεγμονή ο πυρετός και ο πόνος. Συχνά αυτό δεν γίνεται αυτόματα και χρειάζεται ο ασθενής να απευθυνθεί σε Ιατρό προκειμένου να παροχετεύσει χειρουργικά την διαπυημένη κύστη προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο παραμένει στην περιοχή κάτω από το δέρμα μια κύστη, ένα «σακούλι» δηλαδή, που περιέχει τρίχες, σμήγμα, πύον ή ιδρώτα και που επικοινωνεί με το δέρμα με ένα ή περισσότερα συρίγγια, δηλαδή «σωληνάκια», τα οποία εξωτερικά φαίνονται σαν μικρές τρύπες του δέρματος. Από αυτά τα συρίγγια συχνά εξέρχονται τα περιεχόμενα της κύστης τα οποία τα βλέπει ο ασθενής στο εσώρουχό του.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι η χειρουργική αντιμετώπισή της. Η κλασική μέθοδος αφορά την αφαίρεση ολόκληρης της κύστης, και αναλόγως του μεγέθους της και της κρίσης τουιατρού κλείνεται το τραύμα με ράμματα ή αφήνεται ανοικτό ώστε να επουλωθεί μόνο του σε μερικές εβδομάδες με καθημερινή περιποίηση.

Η ανάγκη για μια σύγχρονη και οριστική αντιμετώπιση με ταχεία ανάρρωση του ασθενούς οδήγησε σε νέες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου.

 

Η μέθοδος EPSiT

(Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) 

Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT, συγκεντρώνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στη χειρουργική της ημερήσιας νοσηλείας. Αμεσα, ανώδυνα, αναίμακτα και αποτελεσματικά δίνει τη λύση στον ασθενή για τον οποίο ο Χειρουργός κρίνει ότι είναι κατάλληλο να εφαρμοστεί η μέθοδος. Το μέγεθος της κύστης, ο αριθμός των συριγγίων και η φλεγμονή είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα λάβει ο ιατρός υπ’ όψιν του προκειμένου να προτείνει στον ασθενή τη μέθοδο EPSiT.

Η επέμβαση διενεργείται συνήθως με τοπική αναισθησία. Υπό άμεση όραση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, διαμέσου μιας πολύ λεπτής κάμερας αναγνωρίζεται το βασικό συρίγγιο και ο κυστικός σχηματισμός καθώς επίσης και όλα τα πιθανά συρίγγια με τις διακλαδώσεις τους. Η χρήση πολύ λεπτών εργαλείων προσφέρει ακρίβεια στην επέμβαση κατά την διαγνωστική φάση και πλήρη καθαρισμό του συριγγίου και της κύστης. Στη συνέχεια, η κύστη και τα συρίγγια καταστρέφονται με την εφαρμογή τοπικά θερμότητας μέσω εργαλείων νέας τεχνολογίας, όπως είναι η δέσμη φωτός LASER και οι ραδιοσυχνότητες (Radio Frequency Ablation –RFA). Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται αμέσως από το νοσοκομείο χωρίς την αίσθηση ότι υποστεί ιδιαίτερη ταλαιπωρία και χωρίς πόνο. Ο οργανισμός μετά την επέμβαση δεν έχει να επουλώσει ένα εκτεταμένο εξωτερικό τραύμα αλλά ένα πολύ περιορισμένο εσωτερικό έγκαυμα κάτω από το δέρμα. Ο ασθενής περιποιείται μόνος του για μερικές μέρες ένα μικρό ανώδυνο έγκαυμα στο δέρμα (διαμέτρου 5 χιλ.). Επιπλέον, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς ουλές ούτε δερματικές δυσμορφίες.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση αναφέρουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής, άμεση επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες, απουσία μετεγχειρητικού πόνου και άμεση επάνοδο στην εργασία ακόμα και αν απαιτείται καθιστική στάση σώματος.

Παρόλο που όλοι οι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα θα επιθυμούσαν μια γρήγορη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπως η EPSiT, η προτεινόμενη θεραπεία εναπόκειται στην κρίση του χειρουργού και η απόφαση λαμβάνεται από κοινού με τον ασθενή, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση χωρίς επιπλοκές ή υποτροπή της κύστης κόκκυγα.


NEWSLETTER