Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 11:02

Στο επίκεντρο συνεδρίου στην Καλαμάτα η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Μόλις 280 φαρμακοποιοί -μόνιμοι και επικουρικοί- καλύπτουν τα φαρμακεία των 120 νοσοκομείων της Ελλάδας, όταν η αναλογία που ισχύει στην Ευρώπη είναι ένας φαρμακοποιός ανά 50 νοσοκομειακές κλίνες.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), το 10ο πανελλήνιο συνέδριο της οποίας ξεκίνησε τις 4ήμερες εργασίες του χθες Πέμπτη στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort”.

Η επίσημη έναρξη έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, με κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ με θέμα “Παγκόσμια Υγεία και Λοιμώδεις ασθένειες. Η σημερινή κατάσταση και οι μελλοντικές προκλήσεις σε έναν συγκλίνοντα κόσμο”.

Οι στόχοι του φετινού συνεδρίου, όπως επισήμανε η Δέσποινα Μακριδάκη -στη συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι- συνοψίζονται στον τίτλο του: “Βαδίζοντας προς το κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική. Διεπιστημονική συνεργασία ως παράμετρος επιτυχίας”.

Οπως διευκρίνισε η ίδια, “βασική μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε για τους ασθενείς μας τη βέλτιστη φαρμακευτική φροντίδα, μαζί με την απαραίτητη, τεκμηριωμένη ενημέρωση. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από ομαδικές συνεργασίες, με το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, τους ειδικούς επιστήμονες σε θέματα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών εκπαίδευσης και επικοινωνίας, αλλά και με συμμετοχή των ίδιων των ασθενών”.

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Η ίδια παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια -λόγω και των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας- στη δημόσια υγεία προέκυψαν ελλείψεις και δυσλειτουργίες, αν και “τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες αναβάθμισης - το 2016, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, έγιναν οι πρώτες οι πρώτες 60 προσλήψεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Δέσποινα Μακριδάκη πρόσθεσε ότι στο συνέδριο θα γνωστοποιηθούν και δύο έρευνες, με την πρώτη να αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων στο νοσοκομειακό περιβάλλον και τη δεύτερη να επικεντρώνεται στην αυτοαξιολόγηση των φαρμακοποιών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, μέσα από την καταγραφή κενών και ελλείψεων. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, σημείωσε, θα διατεθούν στο υπουργείο Υγείας.

Η ΣΠΕΙΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Σχολιάζοντας, τέλος, μετά από σχετική ερώτηση, την υπόθεση παράνομης διακίνησης νοσοκομειακών φαρμάκων υψηλού κόστους από σπείρα, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ χαρακτήρισε “εγκληματικές ενέργειες” τις πράξεις των συγκεκριμένων ατόμων, που “στέρησαν την ελπίδα και τη θεραπεία από πάσχοντες συνανθρώπους μας”.

Οπως επισήμανε, το γεγονός αυτό αποδεικνύει τα κενά που δημιουργήθηκαν στο σύστημα δημόσιας υγείας στο παρελθόν, λόγω της μνημονιακής επιταγής να φύγουν τα φαρμακεία από τα νοσοκομεία, καθεστώς που ίσχυσε από το 2013 μέχρι και το 2015, όταν ξαναλειτούργησαν φαρμακεία στα δημόσια νοσοκομεία:

“Με δεδομένο ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν μηχανογραφικό σύστημα, θα πρέπει αυτό να γίνει ενιαίο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας του φαρμάκου, από την παραγωγή του μέχρι και την χρήση του από τον ασθενή. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε” κατέληξε.

Β.Γ.Μ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=tGvI-jb7Pmc}