Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 18:17

Τομογράφος οπτικής συνοχής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τομογράφος οπτικής συνοχής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 Eναν σύγχρονο τομογράφο οπτικής συνοχής (OCT) παρέλαβε η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Με το νέο αυτό μηχάνημα θα μπορεί να γίνεται πλέον και στο νοσοκομείο οπτική τομογραφία (ΑΓΓΕΙΟ-OCT).

Μάλιστα από την 1η Οκτωβρίου η εν λόγω εξέταση θα διενεργείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη με ραντεβού, μέσω της υπηρεσίας 14500.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έναν νέο σύγχρονο τομογράφο οπτικής συνοχής τελευταίας τεχνολογίας, με τον οποίο -σύμφωνα με τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής Αλέσσιο Σοραρούφ- θα υπάρχει η δυνατότητα για την εκτέλεση της εξέτασης ΑΓΓΕΙΟ-OCT στους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Η ΑΓΓΕΙΟ-OCT είναι μια εξέλιξη της οπτικής τομογραφίας (OCT στα αγγλικά) η οποία επιτρέπει την απεικόνιση των αγγείων του εσωτερικού μέρους του οφθαλμού. Με την οπτική τομογραφία είναι δυνατή η απεικόνιση του αμφιβληστροειδή και ειδικά της ωχράς. Επιτρέπει τη διάγνωση και την παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων γνωστές ως ωχροπάθειες, όπως και άλλες παθήσεις του οφθαλμού π.χ. το γλαύκωμα.

Η ΑΓΓΕΙΟ–OCT επιτρέπει την απεικόνιση της ροής του αίματος στην περιοχή της ωχράς και του οπτικού νεύρου. Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία (δεν χρειάζονται ενέσεις) που αντικαθιστά σε πολλά περιστατικά την προηγούμενη φλουοροαγγειογραφία, η οποία αντίθετα χρειάζεται μια ενδοφλέβια ένεση ειδικού υγρού που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Πλέον, οι ασθενείς που εξετάζονται χρειάζεται μόνο να παρακολουθήσουν ένα φωτεινό στόχο που φαίνεται στο μηχάνημα.

Η εξέταση αυτή επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση και παρακολούθηση των ωχροπαθειών και των παθήσεων του οπτικού νεύρου, βελτιώνοντας σημαντικά τη δυνατότητα θεραπείας αυτών των παθήσεων.

 

ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ

Οι πολίτες της Μεσσηνίας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την οποία μέχρι σήμερα έπρεπε να μεταβούν σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η εν λόγω εξέταση καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ν.3458/2016 και πλέον παρέχεται δωρεάν, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι πολίτες κατέβαλλαν το σύνολο του κόστους της εξέτασης. Μόνη υποχρέωση είναι οι ασθενείς να έχουν φροντίσει να έχουν ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες από την 1η Οκτωβρίου και η εξέταση θα διενεργείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη με ραντεβού μέσω της υπηρεσίας 14500. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27213 63691 έως 693.


NEWSLETTER