Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 08:54

Δεν προχωρά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Γράφτηκε από την

Ο οικογενειακός γιατρός είναι μια νέα λειτουργία του ΕΣΥ: Οι ασφαλισμένοι οφείλουμε υποχρεωτικά να εγγραφούμε σε οικογενειακό ιατρό (γενικό ιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο) ο οποίος, αφού θα έχει το ιστορικό και την ευθύνη για την ιατρική φροντίδα μας, θα παραπέμπει σε άλλες ειδικότητες ή για εξετάσεις. Ακόμα και για περιπτώσεις που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και χειρουργικής επέμβασης, πρέπει να προηγηθεί ο οικογενειακός γιατρός, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Παρόλο όμως που είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά των γιατρών για να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα.

Οπως λέει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος στην "Ε", για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως αυτό το σύστημα για έναν πληθυσμό 80.000 κατοίκων όπως της Καλαμάτας, χρειάζεται τουλάχιστον 30-35 οικογενειακούς γιατρούς. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μόνο οικογενειακός γιατρός στην ΤΟΜΥ που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, και υπάρχουν άλλοι 4 οικογενειακοί γιατροί που... δεν είναι άλλοι από τους δύο παθολόγους, έναν γενικό γιατρό και έναν παιδίατρο του Κέντρου Υγείας, που τους ενέταξαν υποχρεωτικά στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού.

 

ΜΟΛΙΣ 5 ΕΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ!

Οι ειδικότητες που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα ΤΟΥ οικογενειακού ιατρού είναι παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί. Αυτές οι ειδικότητες θα έχουν στην εποπτεία τους από έναν αριθμό ασφαλισμένων: οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί 2.250 ο καθένας, και οι παιδίατροι 1.800. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, ακόμα και αυτοί οι 5 (ο ένας στο ΤΟΜΥ και οι 4 που υποχρεωτικά εντάχθηκαν) δεν δέχονται ακόμα ασθενείς. Ομως το αργότερο μέχρι τη 1 Ιανουαρίου, για να μπορεί ένας ασφαλισμένος (ή και ανασφάλιστος) να επισκεφτεί έναν γιατρό, να εγχειριστεί για κάποια πάθηση ή και να γράψει τα φάρμακά του θα πρέπει να έχει εγγραφεί υποχρεωτικά στο σύστημα.

Αν όλα τελικά λειτουργήσουν, ο οικογενειακός ιατρός που θα επιλέξει ο καθένας θα είναι η πρώτη επαφή του με το σύστημα υγείας, και εκείνος κατόπιν θα παραπέμπει τον ασθενή του σε άλλες ειδικότητες.

 

ΠΩΣ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ

Ο πολίτης από την πλευρά του εγγράφεται μέσα από το σύστημα, ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του Taxis.net της Εφορίας. Διαφορετικά, αν για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος δυσκολεύεται να το κάνει -όπως λέει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας-, μπορεί να επισκέπτεται τον λογιστή του για να τον βοηθήσει. Αλλιώς, "μπορεί επίσης να έρθει εδώ σε εμάς, εκεί που κλείνονται τα ραντεβού, και οι κοπέλες που κλείνουν τα ραντεβού ηλεκτρονικά μπορούν να τον εντάξουν στο σύστημα", εξηγεί ο κ. Κατσαφάδος.

Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης "διαλέγει έναν οικογενειακό γιατρό που υπάρχει στο σύστημα, τυπώνεται ένα χαρτί που λέει πως ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος ζήτησε τον συγκεκριμένο γιατρό για οικογενειακό, και με αυτό το χαρτί, ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς του και μια απόδειξη ότι είναι κάτοικος Καλαμάτας (π.χ. ένας λογαριασμός κοινής ωφέλειας), πηγαίνει στο γιατρό. Ο γιατρός τότε κάνει τη λεγόμενη αποδοχή". Επειτα ο οικογενειακός ιατρός "του δίνει με τη σειρά του ένα άλλο χαρτί όπου υπάρχουν κάποιοι κωδικοί, και ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί την καρτέλα του, να παρακολουθεί την υγεία του - κι όχι μόνο αυτός, αλλά και κάθε άλλος γιατρός που θα επισκέπτεται".

 

ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο κ. Κατσαφάδος ξεκαθαρίζει ότι πλέον -και πολύ περισσότερο από την 1η Ιανουαρίου οπότε αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός-, θα πρέπει όλοι να έχουμε εγγραφεί στο σύστημα. Επίσης, πρέπει να ξεχάσουμε το δικαίωμα που είχε παλιά ένας ασφαλισμένος να πάει σε έναν καρδιολόγο, σε έναν παθολόγο ή σε όποιον άλλο εξειδικευμένο ιατρό, χωρίς να τους προσκομίσει ένα παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό. Διαφορετικά "δεν θα τον δέχονται γιατί δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αν δεν προσκομίζουν οι ασθενείς χαρτί από οικογενειακό γιατρό".

Ομως έτσι το σύστημα δείχνει να... μπλοκάρει, γιατί προς το παρόν "οι οκογενειακοί ιατροί δεν μπορούν να προσκομίσουν, γιατί δεν δέχονται ασφαλισμένους να γραφτούν" κι έτσι δημιουργείται "ένας φαύλος κύκλος σε βάρος του ασφαλισμένου". Ηδη έτσι "έχουν κυλήσει 3-4 μήνες, και από 1 Ιανουαρίου υποτίθεται ότι το σύστημα θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί και να λειτουργεί πλήρως", προσθέτει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας.

 

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Δυστυχώς, η απροθυμία των γιατρών να ενταχθούν δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το να λειτουργήσει αποδοτικά και σε όφελος του ασφαλισμένου ο θεσμός. "Ακόμα και οι 5-6 ελεύθεροι επαγγελματίες παθολόγοι που έχει η Καλαμάτα και τους ήρθε χαρτί από το υπουργείο να ενταχθούν στο σύστημα, βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις", αναφέρει ο Παν. Κατσαφάδος. Και προσθέτει ότι "το υπουργείο έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις, έχει δώσει αρκετά κίνητρα και οικονομικά, και το ωράριο το συνέπτυξε αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον".

Ενας λόγος εξηγεί ότι είναι ίσως το ότι "η σύμβαση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ για δύο χρόνια, συν ενδεχομένως άλλα δύο, οπότε δεν είναι κάτι μόνιμο και πολλοί αισθάνονται φόβο". Μετά, "υπάρχουν και οι υποχρεώσεις που έχει ο γιατρός· για να σας δώσω να καταλάβετε, θα πρέπει να φτιάξει έναν φάκελο του ασθενούς - πρακτικά υπολόγισα ότι για τους 2.250 ασφαλισμένους που θεωρητικά θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, για να φτιάξει φάκελο σε όλους, χρειάζεται δύο χρόνια δουλεύοντας 8ώρα! Δηλαδή, δεν τολμά να το σκεφτεί ο γιατρός", σημειώνει καταλήγοντας.