Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 17:30

Καλαμάτα: Οι ειδικευμένοι γιατροί ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την συντονίστρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Οι ειδικευμένοι γιατροί ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την συντονίστρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της 6ης ΥΠΕ, με την οποία η συντονίστρια διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αναλαμβάνει ανάλογα καθήκοντα και στην ΜΤΝ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ζητεί το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, με έγγραφό του το οποίο απευθύνει προς το υπουργείο Υγείας.

Με το ίδιο έγγραφο, το σωματείο αναφέρεται και στην ανάκληση παλαιότερης παρόμοιας απόφασης από την ίδια ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία «έχει αναθέσει στον Συντονιστή Διευθυντή του χειρουργικού τμήματος της Ν.Μ. Κυπαρισσίας ταυτόχρονα την ευθύνη συντονισμού του χειρουργικού τμήματος της Ν.Μ. Καλαμάτας».

Οπως σημειώνει το σωματείο στο εν λόγω έγγραφο, τέτοιου τύπου αναθέσεις «αφενός δεν στηρίζονται σε ρητή διάταξη νόμου, αλλά στη διάταξη που προβλέπει ολιγόμηνη (3μηνη με δυνατότητα παράτασης μέχρι 6μηνο) κάλυψη κενής θέσης ιατρού (και όχι Συντονιστών Διευθυντών, που αφορούν ειδικά προκηρυσσόμενη θέση) για κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών (π.χ. εφημεριών κλπ) και αποδυναμώνουν δραματικά τα αντίστοιχα ιατρικά τμήματα της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη της Ν.Μ. Καλαμάτας, κι ας είναι Νοσοκομείο άγονο τύπου Α' (Προεδρικό διάταγμα 1987), λειτουργούν δε επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών».

Επιπρόσθετα το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών αναφέρει: «Ως σωματείο ιατρών ΕΣΥ θεωρούμε τις συγκεκριμένες αναθέσεις ως ενέργειες απαξιωτικές και προσβλητικές για τους υπηρετούντες Διευθυντές ιατρούς στα συγκεκριμένα ιατρικά τμήματα, που στρέφονται έμμεσα κατά των Διευθυντών των ιατρικών τμημάτων όλης της χώρας, που ασκούν καθήκοντα επιστημονικής διεύθυνσης με ανάθεση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και κρατούν όρθιο το ΕΣΥ, αφού από το 2009 δεν προκηρύσσονται θέσεις Συντονιστών Διευθυντών στα τμήματα που υπηρετούν».

Χαρακτηριστικά, στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι:

«Η Ν.Μ. Κυπαρισσίας και η Ν.Μ Καλαμάτας αποτελούν συνδιοικούμενα Νοσοκομεία με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και απέχουν περίπου 68 χιλιόμετρα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών τμημάτων της χώρας τα καθήκοντα της επιστημονικής διεύθυνσης τα ασκεί γιατρός με βαθμό διευθυντή, κατόπιν αναθέσεως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ακόμα και επιμελητής Α' σε μερικά εξ αυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δύο Παθολογικά Τμήματα της Ν.Μ Καλαμάτας όπου στο Α' Παθολογικό Τμήμα υπηρετεί Συντονίστρια Διευθύντρια, ενώ στο Β´ Παθολογικό Τμήμα Διευθύντρια με ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης - και αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη έχει την επιστημονική διεύθυνση από την εποχή που ήταν επιμελήτρια Α'. Γιατί άραγε ποτέ δεν ανατέθηκε η επιστημονική διεύθυνση και των δύο Παθολογικών Τμημάτων της ίδιας Νοσηλευτικής Μονάδας, που απέχουν μόλις έναν όροφο και όχι 68 χιλιόμετρα, στη Συντονίστρια Διευθύντρια του Α' Παθολογικού τμήματος ελλείψει Συντονιστού Διευθυντού; Η απάντηση είναι απλή: Η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης δυο ομοειδών ιατρικών τμημάτων (ακόμα και στο ίδιο Νοσοκομείο) στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, δεν είναι σύννομη, ούτε λειτουργική.

Η μετακίνηση της μοναδικής νεφρολόγου και Συντονίστριας Διευθύντριας της Μ.Τ.Ν. της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, για τρεις μέρες την εβδομάδα, στη Μ.Τ.Ν. της Ν.Μ. Καλαμάτας (με ιατρικό δυναμικό μία Διευθύντρια νεφρολόγο και δυο επικουρικές νεφρολόγους), μόνο για το πρωινό ωράριο και μάλιστα χωρίς ανάληψη εφημεριών (η συγκεκριμένη ερχόταν 1-2 μέρες κάθε εβδομάδα, για να ασκεί τα καθήκοντά της ως Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, που της είχαν ήδη ανατεθεί με απόφαση της 6ης ΥΠΕ) αφήνει χωρίς νεφρολογική κάλυψη τη Μ.Τ.Ν της Ν.Μ Κυπαρισσίας, δηλαδή η Μ.Τ.Ν λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο.

Αντίστοιχα, η μετακίνηση του Συντονιστή Διευθυντή του χειρουργικού τμήματος της Ν.Μ. Κυπαρισσίας (με ιατρικό δυναμικό τον εν λόγω Διευθυντή, δύο επικουρικούς χειρουργούς και έναν «αποσπασμένο» επιμελητή Α' από τη Ν.Μ. Καλαμάτας) στη Ν.Μ Καλαμάτας (με ιατρικό δυναμικό πέντε Διευθυντές χειρουργούς, τρεις επιμελητές Α' και δυο επικουρικούς επιμελητές χειρουργούς), για τρεις μέρες κάθε εβδομάδα, αφήνει την Ν.Μ. Κυπαρισσίας χωρίς την παρουσία του μοναδικού Διευθυντή χειρουργού».

Καταλήγοντας, το σωματείο καλεί το υπουργείο Υγείας «να ανακαλέσει τις ανωτέρω (υπερ)αναθέσεις και να μεριμνά, μαζί με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, ώστε οι μεταθέσεις - μετακινήσεις των υπηρετούντων ιατρών ΕΣΥ προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας, για την υπογραφή των οποίων φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, να γίνονται προς όφελος του δημοσίου συστήματος υγείας, με δημοκρατία, χωρίς τροπολογίες "κρυμμένες" σε νομοσχέδια, και να μην εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα».


NEWSLETTER