Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 08:07

5.000 άτομα πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
5.000 άτομα πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ στη Μεσσηνία

 

Κάθε τρία λεπτά εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό άνοιας και ανάμεσά τους ένα μεγάλο ποσοστό αφορά στο Αλτσχάιμερ. Στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχουν περίπου 5.000 ανοιακοί ασθενείς και νοσούντες με Αλτσχάιμερ, ενώ πολλοί είναι αδιάγνωστοι γιατί δεν έχουν πάει σε γιατρό.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθες μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την εσπερίδα που διοργανώνουν στις 2 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Γιάννης Νινιός και οι εκπρόσωποι του ΜΕΣΕΝΑ (Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και Ανοια) Βαγγέλης Σπαράγγης και Μαρία Αθανασάκη.

Η εσπερίδα με θέμα "Νόσος Alzheimer και Ανοια" θα γίνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Σκοπός των διοργανωτών όπως είπε ο νευρολόγος και πρόεδρος του ΜΕΣΕΝΑ Γιάννης Νινιός είναι "να δείξουμε στον κόσμο πόσο εξαπλωμένη είναι η άνοια και πόσοι άνθρωποι πάσχουν από άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ", καθώς, όπως είπε, σήμερα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο και μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα είναι 150 εκατομμύρια, ενώ κάθε τρία λεπτά εμφανίζεται και ένα νέο περιστατικό.

7η ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ο κ. Νινιός είπε ότι κύριος λόγος της άνοιας είναι οι διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η νόσος επηρεάζει κατά κύριο λόγο τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα, ενώ αποτελεί την 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Και επειδή υπάρχουν διάφορα είδη άνοιας, αυτά "θα τα συζητήσουμε στην εσπερίδα μας", είπε ο ίδιος, απευθύνοντας πρόσκληση στο κοινό και ειδικά στους φροντιστές αρρώστων από άνοια και Αλτσχάιμερ. "Είναι σπουδαίο να ξέρει ο άλλος που έχει έναν άνθρωπο με άνοια, με νόσο Αλτσχάιμερ πώς θα του συμπεριφερθεί, πώς θα το διαχειριστεί", σημείωσε. Γι' αυτό και στην εκδήλωση, από τις 5 έως τις 7 μ.μ., θα είναι ένα δίωρο αφιερωμένο σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα άτομα με άνοια, ενώ ψυχολόγοι θα δώσουν συμβουλές στους φροντιστές των αρρώστων, απαντώντας σε απορίες και ερωτήματα. Στο δίωρο, 7 με 9 μ.μ., που θα ακολουθήσει θα γίνουν οι ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολλά χρόνια με την άνοια.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο λογοθεραπευτής Βαγγέλης Σπαράγγης ανήγγειλε ότι "το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει για το νομό και συγκεκριμένα για την Καλαμάτα ένα Κέντρο Ημέρας για Ατομα με Ανοια, καθώς και ένα οικοτροφείο για άτομα με άνοια τελικού σταδίου". Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτό για τη Μεσσηνία, καθώς δεν υπάρχει άλλο τέτοιο κέντρο στην Πελοπόννησο. Περισσότερα όπως είπε θα γίνουν γνωστά μέσα στους επόμενους 6 μήνες, οπότε θα ξέρουμε πότε θα υλοποιηθούν από τις εταιρείες "Νέστωρ" και "ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ", που ήδη λειτουργούν ανάλογα κέντρα στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν το Κέντρο Ημέρας και το οικοτροφείο θα είναι δωρεάν, ενώ το Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στη λειτουργία τους.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η Μαρία Αθανασάκη είναι φροντιστής 10 χρόνια σε άτομα με διαφορετικές μορφές άνοιας και Αλτσχάιμερ. Και όπως λέει οι φροντιστές "αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση". Στην εσπερίδα λοιπόν "οι φροντιστές θα μάθουν πολλά" και θα κατανοήσουν πως "πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους με άνοια, γιατί ήταν και αυτοί κάποτε σαν εμάς, έχουν συναισθήματα και καταλαβαίνουν". Και επειδή "ξεχνάνε κάποιες στιγμές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους φερόμαστε άσχημα", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι "χρειάζονται πάρα πολλή αγάπη, γιατί τα φάρμακα δεν είναι ικανά να νικήσουν την ασθένειά τους". 

Ν.Κ.

* Στη φωτογραφία Βαγγέλης Σπαράγγης, Γιάννης Νινιός, Μαρία Αθανασάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER