Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 16:10

Κύστεις μαστού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κύστεις μαστού

Του Αγγελου Χρονά

MD, MSc, PhDc

Γενικού Χειρουργού

Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική

Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»

Σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου, μιας και ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, παραθέτουμε κάποιες από τις πιο συχνές καλοήθεις παθήσεις του μαστού, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

Οι κύστεις μαστού είναι καλοήθεις και εμφανίζονται κυρίως σε ηλικία 30-55 ετών. Συνήθως τις αυτοψηλαφεί η γυναίκα ή βρίσκονται τυχαία στις προληπτικές εξετάσεις. Εχουν μέγεθος χιλιοστά ή και εκατοστά, γίνονται επώδυνες και μεγαλύτερες πριν την περίοδο της γυναίκας, ενώ η ανάπτυξή τους σχετίζεται με την ηλικία και τις ορμονικές μεταβολές. Πρόκειται για ιστό που αποτελείται από μικροσκοπικούς σάκους με υγρό και ίνες.

 

Θεραπεία

Οι μικρές κύστεις δηλαδή κάποιων χιλιοστών έως 2- 2,5 εκατοστών δεν μας ανησυχούν και δεν χρήζουν παρακολούθησης ή παρακέντησης.

Εάν όμως η κύστη είναι επώδυνη και μεγάλη ή έχει ανώμαλο τοίχωμα τότε με μία λεπτή βελόνα (FNA) και ίσως με τη βοήθεια υπερήχου παροχετεύουμε (αδειάζουμε) την κύστη και στέλνουμε το υγρό για κυτταρολογική εξέταση.

Κάνουμε σύσταση για εκ νέου παρακολούθηση με υπερηχογράφημα μαστού σε 3-6 μήνες.

Εάν έχουμε ύποπτο αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης ή κάποιες κύστες επιμένουν να επανεμφανίζονται, τότε ίσως χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Αυτό σημαίνει σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού, υπό γενική αναισθησία, επιλέγεται το σημείο που θα έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, συνήθως πέριξ της θηλής, γίνεται τομή 2-3 εκατοστών και εκτομή της κύστης.

Το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Η ασθενής αυθημερόν παίρνει εξιτήριο και μετά από 3-4 ημέρες επιστρέφει στις δραστηριότητές της.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER