Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 08:31

Εσπερίδα στην Καλαμάτα για την άνοια και τη νόσο Alzheimer (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

"Ανοια και νόσος Alzheimer" είναι το θέμα της εσπερίδας που διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια (ΜΕΣΕΝΑ).

Σκοπός των διοργανωτών είναι να δείξουν στον κόσμο πόσο εξαπλωμένη είναι και πόσοι άνθρωποι πάσχουν από άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στο Νομό Μεσσηνίας μόνο υπάρχουν περίπου 5.000 ανοιακοί ασθενείς και νοσούντες με Αλτσχάιμερ, ενώ πολλοί είναι αδιάγνωστοι γιατί δεν έχουν πάει σε γιατρό.

Χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο νευρολόγος και πρόεδρος Γιάννης Νινιός και ο λογοθεραπευτής και μέλος του ΜΕΣΕΝΑ Βαγγέλης Σπαράγγης, μίλησαν για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τους ομιλητές. Είπαν λοιπόν ότι από τις 5-7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ομάδες συμβουλευτικής φροντιστών και δραστηριοτήτων από εθελοντές ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και γυμναστές του σωματείου. Στη συνέχεια, από τις 7-9 μ.μ., θα διεξαχθούν οι ομιλίες από νευρολόγους, ψυχολόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και διατροφολόγους-διαιτολόγους.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Συγκεκριμένα ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Νινιός (συντονιστής τραπεζιού) νευρολόγος, πρόεδρος του Σωματείου ΜΕΣΕΝΑ Καλαμάτας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα "Το έργο του Σωματείου ΜΕΣΕΝΑ". Βασίλης Βαγενάς νευρολόγος, διευθυντής ΓΟΝΚ, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με θέμα "Παράγοντες και πρόληψη της νόσου Alzheimer". Γρηγόρης Χειλάκος νευρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου ΙΑΣΩ, μέλος της Εταιρείας Ανοιας Αθηνών και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με θέμα "Ηλικιωμένοι και διαταραχή μνήμης. Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια". Στέλιος Ζυγούρης ψυχολόγος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, με θέμα "Νέες τεχνολογίες για τη διάγνωση, παρακολούθηση και υποστήριξη ατόμων με νοητικές διαταραχές". Παναγιώτης Αλεξόπουλος bsc διαιτολόγος - διατροφολόγος και Ασημίνα Λιακοπούλου διαιτολόγος - διατροφολόγος, με θέμα "Ανοια και διατροφή". Ζωή Φλώκου συγγραφέας-ποιήτρια, η οποία θα αφηγηθεί το ποίημα για την άνοια "Ενα υπέροχο ζευγάρι".

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ν.Κ.

 

* Στη φωτογραφία Βαγγέλης Σπαράγγης και Γιάννης Νινιός

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=lmjpKxya1BI}